• Saxofonisten spelen op de vrijmarkt bij Legmeervogels op een eerdere editie van Koningsdag.

    Robert Joore

Koningsdag wordt weer feest voor jong en oud

UITHOORN/DE KWAKEL Volgende week vrijdag mogen de oranje kledingstukken weer uit de kast: dan het is Koningsdag. In Uithoorn worden op verschillende plekken vrijmarkten gehouden, bijvoorbeeld in het dorpshart. In De Kwakel is een feestelijk programma voor jong en oud in elkaar gezet.

Vanaf 9.30 uur gaat het programma in De Kwakel van start. Kleuters kunnen thuis of bij het Dorpshuis hun fiets, step of skelter versieren. Om 10 uur rijden ze op hun gepimpte vervoersmiddel een rondje door het dorp, met muziekvereniging Tavenu voorop. De route gaat van het Dorpshuis richting Kwakelse Pad, via de Mgr. Noordmanlaan en een rondje door de Wilgenhof terug naar het Dorpscentrum.

BURGEMEESTER De officiële opening van Koningsdag in De Kwakel vindt om 10.45 uur plaats, verricht door waarnemend burgemeester Pieter Heiliegers. Een kwartiertje later begint het kleuterprogramma in het Dorpshuis. Naast het kroontje knutselen en chips-ketting rijgen, zijn er diverse prinsen- en prinsessenspelletjes. Ook kan een glitter-tattoo worden gezet.

Om 11 uur beginnen tevens de kinderspelen en zeskamp. De kinderspelen zijn voor kinderen van groep 3 tot en met 5. Er is onder meer een stormbaan van 10 meter lang. De zeskamp is nieuw en bedoeld voor kinderen van groep 6,7,8 van de basisschool en 1 en 2 van de middelbare school. In teams van 4 personen worden zes spellen gedaan. Ook hier kan de stormbaan niet ontbreken. Opgeven voor de zeskamp kan via Info@polderfeest.nl. Daarbij moeten de namen van de teamsleden en de klas worden vermeld. Aanmelden kan ook ter plekke op de dag zelf.

Naast de spelletjes is er ’s middags van 13 tot 15 uur een vrijmarkt. Inschrijven kan nog tot en met dinsdag 24 april bij Joke Meijer, Rozenlaan 84, tussen 18 en 19 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro. Dit bedrag krijgen de kooplieden na afloop terug, als ze tenminste hun spullen weer netjes hebben opgeruimd. De vrijmarkt is alleen voor kinderen, commerciële verkoop is niet toegestaan.

Kinderen die meedoen aan de zeskamp of spelletjes worden door Cafetaria ’t Trefpunt getrakteerd op een oranje ijsje. Springkussens zorgen voor extra vertier. Ook kan worden kennisgemaakt met de scouting: vanaf 14 uur kunnen kinderen ervaren hoe het is om een scout te zijn. Een kampvuurtje maken, oefenen met knopen en een broodje bakken behoren tot de mogelijkheden. Voor kinderen van 10 tot en met 16 jaar is er een panna-toernooi.

BIG HAIRY MF Ook voor andere doelgroepen is er genoeg te beleven. Ouderen kunnen zich vanaf 12.12 uur inschrijven voor het klaverjastoernooi in het Dorpshuis. Het toernooi begint om 12.45 uur. Deelname kost 3,50 euro. Voor oudere jongeren en volwassenen wordt een verrassingsspel georganiseerd, waarbij het draait om behendigheid en stalen zenuwen. Inschrijven vanaf 15.30 uur; het spel begint om 16 uur. Het geheel wordt muzikaal omlijst door DJ Dennis. Hij voorziet tevens de verschillende spelonderdelen van commentaar. Daarnaast treedt vanaf 15.30 uur Big Hairy MF op, een rockband uit Scheveningen. Ze spelen covers van onder andere David Bowie, Beastie Boys en The Rolling Stones. In De Kwakel is dus van alles te beleven!