• Rob Joore

Koninklijke onderscheiding voor Henk Kenter

AMSTELVEEN Henk Kenter, bestuurslid van de KLM Schermvereniging, werd maandag 8 juli benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Heiliegers tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van de vereniging in De Kegel in Bovenkerk, sinds 2015 de vaste stek van de club.

De in Uithoorn woonachtige Kenter werd in 1977 lid van de KLM Schermvereniging en is sinds 1980 een zeer gewaardeerd bestuurslid. Sinds de oprichting van schermvereniging Tréville in 2011 is hij ook daar actief als vrijwilliger. Voor beide verenigingen verleent Kenter hand- en spandiensten, zoals inkoop, onderhoud en reparatie aan het materiaal en beheer van het wedstrijdbureau bij clubkampioenschappen. Heiliegers: "Daarnaast bent u een luisterend oor voor de leden, hun ouders, teveel om op te noemen. Onvermoeibaar en vol toewijding zet u zich in voor beide organisaties." Kenter was in 1974 mede-oprichter van de Flying Friendship Cup, een jaarlijks terugkerend internationaal toernooi waaraan schermliefhebbers van diverse luchtvaartmaatschappijen deelnemen. Van 1978 tot 2008 zette hij zich in voor de Koninklijke Nederlandse Schermbond. Kenter was mede-initiatiefnemer om grote toernooien naar Nederland te halen. Begin jaren tachtig implementeerde hij een puntensysteem om de relatieve sterkte van schermtoernooien in en buiten Nederland objectief vast te stellen. Onder zijn begeleiding namen in de jaren '80 diverse Nederlandse schermteams deel aan internationale toernooien. Ook zette hij zich in voor de oprichting van de European Fencing Confederation.

"Meneer Kenter, dankzij uw enthousiasme voor de schermsport, het motiveren en stimuleren van de verenigingsleden heeft u de schermsport op de nationale en internationale kaart versterkt. U bent voor velen de verbindende factor binnen en buiten de verenigingen", aldus de burgemeester.