• Pixabay.com

Kosten voor een graf kunnen per gemeente flink verschillen

UITHOORN Er zijn nog altijd enorme verschillen tussen de kosten van een graf in gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar begraafkosten van uitvaartverzorger Monuta. Ook in deze regio lopen de kosten sterk uiteen.

De dood hoort onlosmakelijk bij het leven, dat geldt voor iedereen. Maar wie na zijn of haar dood begraven wil worden, moet rekening houden met fikse verschillen als het gaat om de kosten die bij een begraafplaats komen kijken. Monuta doet jaarlijks onderzoek naar de kosten die gemeenten rekenen voor een graf, en die lopen flink uiteen. 

DUURSTE De uitvaartverzorger vergeleek de kosten van een algemeen graf (waar drie of vier personen bij elkaar komen te liggen) en een eenpersoonsgraf op 1.685 begraafplaatsen in Nederland, zowel algemeen als gemeentelijk en kerkelijk. Als duurste kwam begraafplaats Oud Ginneken in Breda uit de bus, waar een eenpersoonsgraf net geen 10.000 euro kost. Het goedkoopste graf is te vinden in Veendam, waar op de rooms-katholieke begraafplaats in Veendam van de Parochie Heilige Norbertus een graf slechts 400 euro kost.

En hoe zit dat dan in deze regio? Relatief slecht af zijn in ieder geval inwoners van Aalsmeer. Daar kost een eenpersoonsgraf 6.143 euro, voor een algemeen graf moet 2.303 euro betaald worden. Ook in Uithoorn moet flink in de buidel getast worden: bijna 5.200 euro voor een eenpersoonsgraf, ruim 2.000 euro voor een algemeen graf op de gemeentelijke begraafplaats aan de Noorddammerweg.

GOEDKOOP Relatief goedkoop begraven worden kan in Amstelveen. Een eenpersoonsgraf op begraafplaats Zorgvlied kost 4.421 euro, voor een algemeen graf moet 1.684 euro worden betaald. Ook Heemstede is relatief goedkoop: 3.619 voor een eenpersoonsgraaf, 1.127 voor een algemeen graf op de gemeentelijke begraafplaats aan de Herfstlaan. 

Wil jij weten hoe de kosten in jouw gemeente eruit zien? Kijk dan hieronder.