• Eric Borrias

    Niet bekend

Eric Borrias speelt 'De man die uit het raam klom en verdween'

UITHOORN Meesterverteller Eric Borrias komt zondag 12 januari naar Uithoorn. De Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) heeft  hem uitgenodigd om zijn programma ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween‘ te spelen, naar de bestseller van Jonas Jonasson. De voorstelling begint om 14.30 uur en vindt plaats in De Schutse; de deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open. 

BIJZONDER MENS Allan Karlsson wordt honderd jaar, maar is niet van plan op te komen dagen op het feest dat het bejaardenhuis organiseert. Dus stapt hij uit het raam en verdwijnt. Bij toeval komt de honderdjarige man die uit het raam klom en verdween in het bezit van een koffer vol geld, crimineel geld. Vanaf dat moment begint een doldwaze  road-trip dwars door Zweden. Criminelen, de politie, de pers, iedereen is op zoek naar Allan en de wonderlijke stoet mensen die hij om zich heen verzamelt. O ja, en een olifant. Allan Karlsson blijkt niet alleen in zijn honderdste levensjaar een bijzonder mens; ook in de eeuw daarvoor heeft hij heel wat meegemaakt. Hij is van kinds af aan, gefascineerd door explosieven. Hij ontwikkelt zich dan ook tot expert op dit gebied. Mede hierdoor komt hij, al dan niet vrijwillig, over de hele wereld. Ontmoet alle groten der aarde, van Franco en Stalin tot Mao en Truman. Hij blijkt een behoorlijke invloed te hebben gehad op de loop der geschiedenis van de 20e eeuw.

VERHALEN VERTELLEN "Verhalen vertellen is niet hetzelfde als voorlezen", vertelt Borrias. "Dat is ook leuk, maar een heel ander vak. Hetzelfde geldt voor een acteur die een monoloog doet. Een verteller is altijd tekstueel met de zaal bezig. Dat is wat me raakt in dit vak, dat je met niets anders dan je stem een hele wereld creëert die het publiek vervolgens vrij kan invullen." Zelf leerde Borrias vanaf 1990 het vak bij het Tielse gezelschap O’Rare. Op zeker moment gaf hij zijn baan bij een uitgever eraan en stortte zich volledig op het vertellen. Inmiddels heeft hij er al twee decennia een dagtaak aan. 

KAARTEN Losse kaarten à 15 euro zijn online te bestellen via de website van de SCAU: www.scau.nl

Zaterdag 4 januari begint de verkoop van losse kaarten in de boekwinkels The Read Shop Express (Zijdelwaardplein) en Bruna (Amstelplein). Jongeren tot en met 16 jaar betalen 7,50 euro.