• Naomi Heidinga

Laatste keer rummikuppen

DE KWAKEL In de kantine van KDO wordt vrijdag 11 januari voor de tiende en laatste keer het Open Kwakels ALS Rummikub Toernooi georganiseerd voor het goede doel. De opbrengst komt ten goede aan Stichting ALS Nederland. Naast rummikub, wordt ook een loterij gehouden met een aantal ronden. Dus ook mensen die niet van het gezelschapsspel houden zijn welkom.

Naomi Heidinga

Een samenloop van omstandigheden vormt de reden dat organisatoren Renée Tilburgs en Berry Groen stoppen met het toernooi. "Het kost heel veel tijd om alles rond het toernooi te regelen,"aldus Renée. "Denk alleen maar aan het rondgaan langs alle sponsoren," vult Berry aan. Renée: "Met een jong gezin is dat steeds lastiger te combineren. Bovendien gaan we binnenkort verhuizen."

Het duo twijfelde al drie jaar over stoppen met het toernooi. Toch besloten ze telkens door te gaan. "De animo liep een beetje terug." Ze hopen dat deze laatste editie mensen inspireert om dit jaar toch weer mee te doen. "We hopen op een goede afsluiting."

De aanleiding voor het toernooi was een verdrietige. "Jaren geleden werd bij mij de Ziekte van Hodgkin geconstateerd, aldus Renée. "Een dag daarvoor kreeg een vriend van me, Alex Duijn, te horen dat hij ALS had. Ik ken Alex van de voetbal: ik voetbalde jaren met zijn vriendin en hij was coach. We hebben regelmatig gestapt. Terwijl ik in het ziekenhuis lag en chemo's kreeg, werd er rummikub gespeeld." Rummikub is zo'n beetje de ziekenhuissport bij uitstek. "Ook thuis ging het spelen door. Ik zorgde ervoor dat ik na een chemo nooit alleen was, en dan speelden we regelmatig rummikub."

Toen ze eenmaal aan de beterende hand was, vroegen Renée en haar vrienden zich af of ze het niet zouden missen, het rummikuppen. Zo ontstond het idee om voor de grap een toernooi te organiseren. Ze wilden het echter groter aanpakken dan een toernooitje in de huiskamer. Was de kantine van KDO geen optie? "Ik werd beter, maar voor Alex was het vooruitzicht slecht. Ik had voor zijn diagnose nooit van ALS gehoord, de ziekte was toen niet echt bekend." ALS kreeg meer bekendheid door de 'Ice Bucket Challenges', waarbij mensen elkaar uitdaagden een emmer met ijskoud water over zich heen te gooien. "Wanneer jij herstelt, maar een vriend geen goede prognose heeft, voel je je machteloos."

Het goede doel voor het toernooi was daarom al snel gevonden: de Stichting ALS Nederland. Onder meer vrienden en kennissen van Alex deden mee aan het toernooi. Een aantal jaar later werd de ziekte ook bij een andere Kwakelaar, Frank Vlasman, vastgesteld. Ook zijn vrienden en familie speelden mee. Inmiddels zijn beide mannen overleden, maar de familie komt nog steeds. Vorig jaar stond de zoon van Alex in de kinderfinale.

Inschrijven voor het toernooi kan vrijdag vanaf 19 uur in de kantine van KDO. De inleg bedraagt 10 euro voor volwassen en 5 euro voor kinderen. Volwassenen spelen drie ronden voordat de finaleronde wordt gespeeld, kinderen één. Alle finalisten krijgen een prijs, beschikbaar gesteld door sponsoren. Naast rummikub zijn er zeven ronden van de loterij. Alle deelnemers krijgen een kop koffie en de bitterballen zijn gesponsord. Voor de deelnemers geldt: neem je eigen rummikubspel mee! Er wordt volgens de algemeen geldende regels gespeeld, niet volgens oma's spelregels. "Wie heeft niet een oma die haar eigen regels verzint," aldus Renée.