• Burgemeester Heiliegers ontsteekt het bevrijdingsvuur.

    Gemeente Uithoorn

Lopers AKU brengen bevrijdingsvuur naar Uithoorn

UITHOORN Burgemeester Pieter Heiliegers heeft op zaterdag 5 mei het bevrijdingsvuur uit Wageningen in ontvangst genomen van een groep hardlopers van de Uithoornse atletiekvereniging AKU. Daarna ontstak hij het bevrijdingsvuur op het plein voor het gemeentehuis.

In de nacht van 4 op 5 mei heeft een groep lopers van AKU het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Uithoorn gebracht. Bij deze jaarlijkse traditie brengen lopers uit heel Nederland het in Wageningen ontstoken bevrijdingsvuur naar hun eigen woonplaats. Op zaterdagochtend 5 mei rond 10.00 uur nam burgemeester Pieter Heiliegers het vuur in ontvangst. Nadat hij het bevrijdingsvuur had aangestoken, bood de gemeente Uithoorn een ontbijt aan aan de hardlopers van AKU en de deelnemers aan de eveneens door AKU georganiseerde bevrijdingsloop rond het Zijdelmeer.  

De lopers zijn in de nacht van 4 op 5 mei om 00.30 uur van start gegaan in Wageningen nadat zij daar de fakkel met het bevrijdingsvuur overhandigd kregen door de burgemeester van Uithoorn. Onder ideale loopomstandigheden is het vuur vervolgens in estafettevorm gedurende de nacht naar Uithoorn gebracht. Onder begeleiding van 2 fietsers en een bus legden de lopers gemiddeld steeds 2 kilometer hardlopend af. De route liep vanuit Wageningen via Rhenen, Elst, Leersum, Amerongen, Doorn, Driebergen, Bunnik, Utrecht, Maarssen, Breukelen, Portengen, Wilnis en Mijdrecht naar Uithoorn.

AKU organiseerde ter gelegenheid van de viering van 5 mei ook een bevrijdingsloop rond het Zijdelmeer. Ruim 100 wandelaars hadden zich hiervoor opgegeven. Na afloop van deze wandeling stonden deze wandelaars klaar om de hardlopers en het bevrijdingsvuur feestelijk binnen te halen. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur en het spelen van het Wilhelmus, kregen alle lopers en overige belangstellenden een ontbijt aangeboden namens de gemeente Uithoorn. Dit ontbijt vond plaats in het gemeentehuis.

AKU is als organisator van de bevrijdingsloop tevreden. Wim Verlaan: “De lopers waren onder de indruk van het aansteken van het vuur en de mooie woorden van de burgemeester. Iedereen kan terugkijken op het evenement met veel voldoening en enthousiasme, met name door de goede samenwerking tussen de ambtenaren van de gemeente en AKU. Met dit enthousiasme van beide partijen wordt volgend jaar het bevrijdingsvuur op 5 mei weer naar Uithoorn gebracht.”