• Met een druk op de knop wordt het startsein gegeven voor het feest.

    Naomi Heidinga
  • Straatvoetballen met Rocky Hehakaija.

    Naomi Heidinga
  • Onthulling plaatsnaambord door wethouders onder toeziend oog van Michiel de Ruyter.

    Naomi Heidinga

Regen speelt openingsfeest van 200 jaar Uithoorn parten

UITHOORN Uithoorn vierde zaterdag het 200-jarig bestaan met een openingsfeestje. Voor oud en jong was er van alles te doen, van straatvoetbal, computergames en oud-Hollandse spelletjes tot gezellig meezingen. Het weer speelde het feestje parten, door de regen viel de opkomst een beetje tegen. Het komende jaar vindt een groot aantal activiteiten plaats waarin aandacht wordt besteed aan het 200-jarig bestaan van Uithoorn.

AAN DE AMSTEL Het feest vond zaterdag plaats op de Schans. Daar barstte het feestje om 12.45 uur los. Bezoekers werden onthaald met muziek van de fanfare. Jammer voor de organisatie, maar de Schans stond niet bepaald vol met bezoekers. Dat had alles met het weer te maken. In het publiek waren vooral veel raadsleden, collegeleden en ambtenaren te ontdekken. Ook mensen van verschillende (welzijns)organisaties en oud-burgemeesters waren van de partij. Meest bijzondere gast was echter Michiel de Ruyter, die voor eens en voor altijd een einde maakte aan de onzekerheid: hij heeft wel degelijk Uithoorn aangedaan in het verleden. De burgemeester heette de aanwezigen welkom en vervolgens was het aan wethouders Jan Hazen en Hans Bouma om een officiële handeling te verrichten. Ze mochten het nieuwe plaatsnaambord onthullen, dat bij elke entree van Uithoorn wordt geplaatst. Onder de naam Uithoorn prijkt vanaf nu de toevoeging 'aan de Amstel', zodat er geen twijfel meer over kan bestaan waar Uithoorn ligt. Een prachtig cadeau voor de inwoners en ondernemers in Uithoorn. Want de Amstel, daar moet Uithoorn het wel van hebben. Boven de plaatsnaam komt het logo van 200 jaar Uithoorn, zodat iedereen weet dat Uithoorn feest viert. Echt officieel is de naamswijziging overigens niet, want dat is heel lastig te regelen, vertelde wethouder Bouma. "Maar we kunnen als inwoners Uithoorn wel zo noemen."

EVENEMENTEN Daarna namen verschillende raadsleden bezit van het podium, om te vertellen over wat inwoners komend jaar te wachten staat. Een commissie heeft zich bezig gehouden met de organisatie van het feestjaar. Te beluisteren viel dat er komend jaar verschillende sportevenementen georganiseerd zullen worden, evenals fietstochten, onder meer langs de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam. Ook bij Kunst en Ambacht in De Kwakel op 26 en 27 oktober wordt aandacht aan het feestjaar besteed. Zo komt er een kleurwedstrijd voor kinderen. Wat verder weg is het korenfestival op 8 februari en veelbelovend klinkt ook de lintvoorstelling op 1 juni. Op verschillende plekken zijn dan optredens, van zang tot theater.

OOK FEESTJE VAN NU Met een druk op de knop werd het feestje officieel geopend door het feestcomité en de burgemeester. Al snel bewoog het publiek zich richting de kraampjes met koffie, thee, limonade en Uithoornse koekjes. Daar stond men tenminste droog. In een andere tent kon men schilderen met raadsleden. Daarbij ging het niet zozeer om de politiek, maar vooral om een uiting van de creativiteit. Een ieder kon een paneeltje schilderen, die samen een groot schilderij zullen vormen. Straatvoetbalster Rocky Hehakaija liet zich niet kennen door de regen, ze stond vol enthousiasme te voetballen en coachen. Daarnaast waren er verschillende oud-Hollandse spelletjes, zoals sjoelen en kaasrollen. Dankzij videogames en 3D spellen was het 200 jarig jubileum ook een feestje van nu. De liedjes over de regen die door de speaker klonken, maakten het feest compleet. Later op de middag konden bezoekers zelf hun stem laten horen bij het meezing-onderdeel. De kelen konden vervolgens worden gesmeerd bij Brouwerij de Schans. Daar was het speciaal voor het feestjaar gebrouwen biertje, de Rode Vos, te proeven.

IDEEËN Voor wie dit feestje heeft gemist, niet getreurd: er staat nog genoeg op het programma. Er zijn volop ideeën om het feestjaar luister bij te zetten. Voor de realisatie van ideeën is soms wel hulp nodig. Zo bestaat de wens om een rijdende expositiewagen in te richten over de historie. "Deze wagen kunnen we vervolgens bij verschillende evenementen neerzetten, zoals het Polderfeest," aldus Ben Plasmeijer van stichting De Kwakel Toen & Nu. Eltjo Verweij wil een diorama maken waarin de geschiedenis van Uithoorn wordt verbeeld. "Het 200-jarig bestaan van Uithoorn zegt mensen zo niet zoveel. Een diorama geeft mensen een beeld van de historie van het gebied." Mensen die willen helpen, kunnen zich melden via uithoorn200@gmail.com.

Overigens maakte de gemeente Uithoorn ook een filmpje van de opening. Dat vind je hieronder. 

 

Naomi Heidinga