• Arjan Meijer

    Conny Vos

Samenwerking hard nodig voor Voedselbank

UITHOORN Eén jaar is Arjan Meijer nu voorzitter van Voedselbank Uithoorn-De Kwakel. Hij nam het stokje over van oprichter Gert de Vries. Hij heeft de kerntaken van de Voedselbank goed voor ogen: voedsel inzamelen, fondsen werven en voedseluitgifte.

De grootste uitdaging vindt Arjan om vrijwilligers te vinden en te behouden. "De Voedselbank werkt uitsluitend met vrijwilligers en kan alleen bestaan als er voldoende mensen helpen. We werken met een enthousiast en betrokken team. Met 45 vrijwilligers zorgen we voor ruim zestig gezinnen", vertelt Arjan. "We zoeken mensen die structureel verantwoordelijkheid willen nemen. Er staan vacatures op de site, maar iedereen die een vrij uurtje over heeft, kunnen we gebruiken. Persoonlijk werd ik me ervan bewust dat veel mensen hulp nodig hebben en wie staat er op voor deze kwetsbare doelgroepen. Er is nog zoveel te doen." In het jaar dat hij aan het roer stond, zijn drie grote mijlpalen om op terug te kijken. "We tekenden een nieuw convenant met de gemeente. We hebben een gezonde samenwerking en dat is belangrijk want armoede moet je gezamenlijk aanpakken." Samenwerken met externe partijen vindt Arjan daarom erg belangrijk.

Ook was er hernieuwd convenant met de Voedselbanken Aalsmeer en Haarlemmermeer. "Dat is belangrijk om de continuïteit van onze voedsellevering te waarborgen. We zamelen alle drie producten in. Dat doen we door supermarktacties, die zes keer per jaar worden gehouden. Dat wordt goed georganiseerd en we zijn dankbaar voor de medewerking van winkeliers, vrijwilligers en de consument die doneert. Het is een belangrijke bron, anders is er geen voedselfundament", benadrukt Arjan. "De Voedselbank in Uithoorn heeft geen magazijn, dus al het voedsel gaat eerst naar het distributiecentrum in Hoofddorp. Daar zorgen ze ervoor dat we allemaal een uitgebalanceerd en gelijkwaardig voedselpakket krijgen, dat wordt in Uithoorn nog aangevuld met producten als brood, vlees en groenten. Zonder deze samenwerking is het onmogelijk om een Voedselbank in Uithoorn te hebben." De derde mijlpaal was het vervangen van de bus waarmee de pakketten elke donderdag worden opgehaald in Hoofddorp. "We mogen tegen een vergoeding gebruik maken van de bus van dierenwinkel Van Tol. Dat scheelt enorm in de kosten, want de bus wordt maar een dag in de week gebruikt."

De Voedselbank Uithoorn geeft per jaar zo'n 2.500 voedselpakketten weg met een winkelwaarde van 175 euro. De totale kosten van een pakket komt neer op 5 euro per jaar. Daarom roepen ze bedrijven op één of meer voedselpakketten te sponsoren met een promotiecampagne op de website. Als tegenprestatie wordt de naam van de sponsor met een magneetbord op de bus rondgereden en op de website genoemd. Donateurs en potentiële vrijwilligers zijn altijd welkom om een keer met eigen ogen te komen kijken hoe het er bij de Voedselbank aan toegaat.

Kijk op voedselbankuithoorn.nl.

Conny Vos