• Frank van der Lende en Eva Koreman.

    PR

Uithoornse 3FM dj Frank van der Lende wandelt voor Serious Request

UITHOORN De week voor kerst trekken drie dj-teams de wandelschoenen aan voor de tweede editie van 3FM Serious Request: The Lifeline. Anders dan vorig jaar is er één route - van Goes in Zeeland, naar de stad Groningen- én kun je etappes meelopen of een chequepoint bezoeken. De dj's doen dit om geld op te halen voor de hulp van het Rode Kruis aan slachtoffers van mensenhandel. 

AVONTUUR Frank van der Lende is opgegroeid in Uithoorn en zit samen met dj Eva Koreman in zo'n loopteam. Is dat spannend? "Spannend niet zozeer. Ik zie het als één groot avontuur en ga het met veel positiviteit tegemoet. Ik wandel graag en veel, dus het is een goeie actie voor mij. Ik heb er vooral heel veel zin in! Ik denk dat we veel lol gaan maken in ieder geval; verhalen ophalen én heel veel geld. Ik heb wandelschoenen gekocht, die ik al weken aan het inlopen ben. En ik probeer echt veel te wandelen. Ik ben laatst van Amsterdam-oost naar Amsterdam-west gelopen. Dat is iets van 12 kilometer of zo. Dus ik ben echt wel aan het oefenen en de schoenen aan het inlopen. En ik heb thermo-ondergoed gekocht".

ZWAAR Het is geen toeristisch wandelingetje. "Je loopt wel iets van 160 kilometer in zes dagen. Dat is best wel veel. Na het lopen van de Vierdaagse kreeg ik na 60 kilometer een ontstoken scheenpees. Dus ik hoop echt niet dat zoiets me tijdens het wandelen gaat gebeuren. Want dan kan je dus echt niets meer".

De verdrietige verhalen van de slachtoffers die collega Wijnand heeft gesproken maakt veel indruk.BEHAPBAAR "Het is de week voor kerst, we doen het samen, we maken veel lol, we zingen liedjes, we lopen de polonaise maar wel met in ons achterhoofd het doel waar we het voor doen. Dat maakt het ook behapbaar. De verdrietige verhalen van de slachtoffers die collega Wijnand heeft gesproken maakt veel indruk, maar dat schrikt misschien ook wel weer heel veel mensen af. Dat je door muffins bakken of iets anders leuks geld op kan halen en daar mensen mee kan helpen, is denk ik de kracht van Serious Request.

NEUSWARMER "Ik heb overigens iets bedacht dat gaat mij gaat redden. En dat is: een neuswarmer! Ik ben namelijk vrij groot (2,02 meter). Dat betekent dat je handen en voeten groot zijn, maar mijn neus is ook enorm. En ik merk nu al tijdens mijn wandelingen dat mijn neus erg koud wordt. En ik ken de schrikbeelden van de Elfstedentocht dat er neuzen afvroren en dat wil ik natuurlijk voorkomen. Dus nu gaat de moeder van mijn collega Puck een neuswarmer voor mij haken. In het geel, want dat is mijn lievelingskleur. Het ziet er echt belachelijk uit, want je hebt gewoon zo'n eierwarmertje op je neus. Maar ik denk oprecht dat ik straks niet meer zonder kan. En nu staat het zwart op wit dus moet het ook gewoon".

Dan heb je ook het gevoel dat je het écht met z'n allen doet.MEELOPEN "Het Glazen Huis was heel mooi en ook duidelijk een centraal punt waar iedereen naartoe kon, maar in plaats van dat wij in ons glazen 'paleis' zitten waar iedereen naartoe moet komen doen we onze wandelschoenen, stevige jassen en handschoenen aan en komen we naar jou toe om dat geld op te halen. Dat vind ik heel sterk. En mensen kunnen nu ook etappes meelopen! Daar kijk ik ook echt naar uit. Dan heb je ook het gevoel dat je het écht met z'n allen doet. Ik heb ook zin om langs de dorpen te gaan, waar je normaal nooit van hoort of geweest bent. Zo komen we de eerste nacht aan in Zandfort, Nood-Brabant. Daar zou ik normaal nooit komen. Dat vind ik leuk. Je ontdekt gewoon veel nieuwe dingen".

SPONSORLOOP Nieuw dit jaar is de sponsorloop. Je kunt meelopen met de 3FM-dj's door je voor 10 euro in te schrijven op een etappe en je te laten sponsoren om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis.  Meelopen kan alleen, maar ook met je complete wandelvereniging of  vriendengroep. Kun je niet meelopen? Niet getreurd, de route wordt afgelegd als estafette en dat betekent dat de dj's elkaar afwisselen bij zogenaamde chequepoints: feestelijke evenementen waar actievoerders en bezoekers naartoe kunnen komen om hun inzameling aan de actie te doneren. Kijk op 3fm.nl/seriousrequest voor alle info.