• Marco Borsato

    Helene Wiesenhaan

War Child-Bracelet te koop bij Juwelier Sparnaay Uithoorn

UITHOORN Vanuit een diep verlangen een verschil te maken in het leven van kinderen in oorlog, bundelden designer Bas Verdonk en Marco Borsato hun krachten. Uit hun samenwerking ontstond het idee voor de 'War Child-Bracelet', een initiatief waarbij vrienden van War Child de komende jaren unieke bedels zullen ontwerpen. Marco ontwierp de eerste bedel. Ruim 120 mensen werken mee aan het bijzondere initiatief inclusief studenten van de vakschool in Schoonhoven. De 200 juweliers in Nederland en België die de armband aanbieden verrekenen enkel de materiaalkosten. Voor hen is de verkoop van de War Child-Bracelet geen verdienmodel. De armband is vanaf 23 november ook verkrijgbaar bij juwelier Sparnaay in Uithoorn.

VERHAAL ACHTER DE ARMBAND De War Child-Bracelet verbindt en kan letterlijk en figuurlijk een band voor het leven
zijn. De geschakelde armband vertelt het aangrijpende verhaal van kinderen in oorlog én symboliseert de kracht van vriendschap.
"Dag in en dag uit vertel ik het verhaal over War Child", zegt Marco. "Omdat het verteld moet worden. Het gaat om miljoenen kinderen die allemaal een naam hebben maar niet in staat zijn te spreken over het onrecht dat hen wordt aangedaan. Kinderen zijn sterker dan oorlog. Maar alleen met onze steun. Door ze weer te laten spelen, bezig te zijn met muziek, weer vriendjes te laten maken. We kunnen met de goede aanpak miljoenen kinderen helpen. Een kind hoort niet in de oorlog. Nooit!!"
Bas vult aan; "Wij hebben het in Nederland zo goed, dat lijkt zo vanzelfsprekend voor ons. Maar dat is het niet. De verhalen van Marco raakten mij. Daardoor kwam het idee voor de armband en in no time waren we aan het tekenen. Het is een prachtig
initiatief geworden vanuit de sieradenbranche voor War Child."
De Sterling zilveren schakels van de armband worden onderbroken door drie volledig stalen schakels. Ooit was dit staal onderdeel van een AK47 machinegeweer gebruikt en in beslag genomen in een conflictzone. Nu, omgesmolten tot sieraad, dragen de schakels symbolisch bij aan steun voor kinderen in oorlog. Deze transformatie is dan ook symbolisch; het laat zien dat kinderen die hebben geleden onder geweld met de juiste steun een mooie toekomst tegemoet gaan.

WAR CHILD'S MISSIE De deelnemende juweliers zetten zich de komende jaren in voor War Child's missie. Diederik Sparnaay: "Een prachtig initiatief waar wij graag aan meewerken."
"Een eenvoudig en transparant verhaal waarmee wij tienduizenden kinderen gaan helpen. Geweldig om te zien hoe de sieradenbranche zich sluit om dit initiatief voor War Child", zegt Bas Verdonk. Dankzij de inzet van alle betrokkenen gaat 74% van de opbrengst rechtstreeks naar de steun aan kinderen die opgroeien in conflictgebieden.
De schakels van de War Child-Bracelet – gemaakt van volledig gerecycled zilver - zijn geproduceerd in Emmen; de bedels worden in Tilburg vervaardigd. Door de productie in z'n geheel in Nederland uit te voeren, kan worden gegarandeerd dat het
proces in lijn is met de fairtrade-richtlijnen.
Juwelier Sparnaay Uithoorn, Winkelcentrum Amstelplein 33, 0297-561355.