Machtsgreep in Tour de Kwakel

DE KWAKEL Het koppel Dré en Ria Verhoef is na het eerste Tour-weekend het beste uit de startblokken gekomen in de Tour de Kwakel.

Afgelopen zaterdag haalden Mira en Willem Wahlen voor de eerste keer dit jaar weer 100 'lappen' uit de melkbus in het Kwakelse Tourhome. Zij mogen de komende drie weken elke dag de gouden van de witte lappen onderscheiden en de standen in het Tourspel opmaken.

Zaterdag stond er in de Tour de France een tijdrit op het programma. Vanwege de regen waren de wegen in Düsseldorf spekglad en werd het een grote opgave om heelhuids aan te komen. Voor de Kwakelse deelnemers gold hetzelfde voor het bereiken van het Tourhome vanwege een nieuwe lading grind op erve Vlasman. Zondag won Marcel Kittel de eerste massasprint van de Tour na een regenachtige rit door de Ardennen. In het Tourhome regende het vooral punten vanwege de voorspelbaarheid van de uitslag

Desondanks waren de 14 punten van Dré en Ria Verhoef op zondag indrukwekkend. Na loting werd bepaald dat de eerste nieuwe gele trui dit jaar om de schouders van Dré komt te hangen. Vanwege zijn Tourzege van vorig jaar begon Arthur Franken dit jaar in de gele tru. Het vermoeden is dat Arthur een tekort aan shirts in zijn kledingkast heeft, want hij was er als de kippen bij om een trui te bemachtigen. Ditmaal de rode trui, voor degene met de meeste extra punten. Peter Hogenboom ziet een droom in vervulling gaan met dragen van de witte trui voor beste jongere.

Mario van Schie grijpt voorlopig nog net naast de truien, maar mag als kopman van ploeg 18 wel de gele pet op. Hij kreeg van Jan van Alen, tijdens een zeer gestructureerde loting Joost Hogerwerf, Cynthia van den Berg, Jan de Groot en Martha van Alen als knechten mee. De gele pet voor Martha versterkt het vermoeden dat de lootjes toch niet allemaal op de millimeter nauwkeurig gevouwen waren. Het eerbetoon dat de Tour de Kwakel aan Giro-held Tom Dumoulin wil brengen is er de oorzaak van dat de top drie in het ploegenklassement bestaat uit de ploegen Ponferrada, MVV en Sanitaire stop. Het gevarieerde parcours van de eerste volle week van de Tour de France zal ongetwijfeld voor spektakel zorgen.

Algemeen klassement: Dré Verhoef (20), Ria Verhoef (20), Mario van Schie (18).

Rode trui: Arthur Franken (6), Mario van Schie (6).

Ploegenklassement: Ponferrada (54), MVV (52), Sanitaire stop (51).