• Marvin Polak op een speelplek vlakbij zijn huis. Het bezuinigen op speelplekken vormde jaren geleden de aanleiding om de politiek in te gaan.

    Naomi Heidinga

Marvin Polak over vertrek als wethouder: ´Geen makkelijk besluit´

UITHOORN Marvin Polak heeft na vier jaar ervoor gekozen zich niet opnieuw beschikbaar te stellen als wethouder. "Het was geen makkelijke keuze, ik had plezier in mijn werk," aldus Polak. De beperkte carrièremogelijkheden in de politiek en de wil om meer tijd door te brengen met zijn kinderen, gaven uiteindelijk de doorslag.

JONKIES Na de verkiezingen in maart nam een hele lichting raadsleden afscheid van de politiek. Ook Polak besloot te stoppen. Twaalf jaar geleden was hij een van de 'jonkies' die zorgden voor een fris elan bij de VVD. Hij startte tegelijk met Ananda Hakfoort, Katja Laugs en Daniël Wolffensperger. "Alleen Nick Roosendaal en Joop Hoogkamer zaten er al. De laatste moest wel aan ons wennen. We waren jong en hadden een mening. Hij had moeite om ons in bedwang te houden."

SPEELPLEKKEN Polak was altijd al geïnteresseerd in de politiek. Toen hij na zijn studie terugkwam in Uithoorn, lag een politieke carrière binnen de lokale politiek echter niet direct voor de hand. "Ik werd bij mijn terugkomst benaderd door Rita de Leeuw, toenmalig wethouder voor de VVD. Ze was bevriend met mijn ouders. Ze vond het tijd dat ik me aanmeldde voor de politiek. Een tijdlang heb ik de boot afgehouden. Tot ik hoorde dat de gemeente wilde bezuinigen op speelplekken. Een gemeente die zich richt op gezinnen, nota bene. Daarop heb ik me aangemeld. Ik wilde de bezuinigingen op de speelplekken terugdraaien."

WETHOUDER Na twee periodes in de raad te hebben gezeten, werd hij gevraagd als wethouder. "Ik dacht na acht jaar als raadslid wel te weten wat het vak van wethouder inhield. Om een beter beeld te krijgen, had ik een dagje meegelopen met toenmalig wethouder Jeroen Verheijen. Maar in de praktijk bleek er meer bij te komen kijken. Ook zaken die de raad nooit halen. Ik had geen idee van alle bestuurlijke overleggen in de regio. Met sommige onderwerpen ben je als wethouder heel lang bezig, voor het naar de raad gaat. Daar moest ik wel aan wennen. Na al die maanden ben je er voor je gevoel wel klaar mee, maar de raad kan een heel andere beslissing nemen.

PUBLIEKE ROL "Ook moest ik wennen aan mijn rol als publieke figuur. Wanneer je ergens binnenkomt als wethouder, behandelen mensen je als de belangrijkste persoon in de ruimte. Helemaal als locoburgemeester, wanneer je de ambtsketen om hebt. Maar dat hoort erbij. Het geeft je ook de kans om in gesprek met mensen te gaan, te horen wat er in Uithoorn leeft."

SOCIAAL Wethouder Ria Zijlstra noemde Polak in haar afscheidsspeech verrassend sociaal. Ze twijfelde er gekscherend over of hij bij de VVD nog wel op de juiste plek zat. "Ik kreeg de portefeuille Werk en Inkomen toebedeeld, met daarbij armoedebestrijding. Ria zag me aanvankelijk wellicht als rechtse bal en maakte zich zorgen over deze verdeling. Maar uiteindelijk heb ik op dit vlak niet zo'n andere insteek dan zij. Alleen over hoe ver je daarin gaat, verschillen we misschien van mening. Mijn doel was om mensen zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Daarvoor kun je allerlei regels optuigen, maar het gaat erom om mensen aan een baan te helpen, zodat ze zichzelf kunnen redden."

TRAM Trots is hij op de komst van de Uithoornlijn. "Dat is goed voor de bereikbaarheid van Uithoorn. Het was heel moeilijk om binnen te halen. Het begon te lopen toen ik wethouder werd en binnen vier jaar is het geregeld. Dat is op zich al bijzonder."

DORPSCENTRUM Minder leuke kanten aan het wethouderschap zijn er ook. "Vooral het feit dat zaken soms veel tijd vragen. Zoals het dorpscentrum. Vanwege allerlei redenen is daar nog niets gebeurd. Begrijpelijk, maar het had nu al in de steigers moeten staan. Projecten lopen ook nogal eens vertraging op vanwege discussies over voor mijn gevoel triviale zaken. Bijvoorbeeld bij de verkeersstructuur in De Kwakel. Daar werd lang over veel details gediscussieerd, zoals de belijning."

CARRIÈRE Ondanks dergelijke ergernissen, had hij het als wethouder prima naar zijn zin. Toch heeft hij ervoor gekozen om het bij vier jaar te laten. Waarom? "Vanuit het niets kwam een aanbieding. Als het een goede aanbieding is, moet je daar over nadenken. Ik ben met veertig jaar nog relatief jong. Als ik vier jaar door zou gaan, is het daarna lastiger om weer het bedrijfsleven in te gaan. Een carrière maken in de politiek is lastig, tenminste, er zijn niet veel functies die ik ambieer. Een plek in de Tweede Kamer, ik moet er niet aan denken. Daarnaast was ik als wethouder veel weg, ook 's avonds en in het weekend. Voor mijn kinderen was dat niet leuk. Nu krijg ik een baan waarbij ik overdag werk. De avonden en weekenden zijn dus meestal vrij."

Naomi Heidinga