• Google maps

Meedenken over feest rond 200-jarig bestaan Uithoorn

UITHOORN De gemeente Uithoorn bestaat op 10 februari 2020 precies 200 jaar in de huidige vorm. Enkele maanden eerder, op 1 oktober 2019 is het 200 jaar geleden dat de gemeente Uithoorn weer onderdeel ging uitmaken van de provincie Noord-Holland. Dat wordt gevierd met alle inwoners van Uithoorn en De Kwakel.

GESCHIEDENIS Al in de twaalfde en dertiende eeuw kwamen aan de oevers van onder andere de (toenmalige) Drecht en Legmeer en de Amstel nederzettingen zoals De Kwakel, Uithoorn en Thamen tot ontwikkeling. Dat maakt de naam Uithoorn dus veel ouder dan 200 jaar. Wat op 1 oktober 2019 wél 200 jaar geleden is, is dat Uithoorn weer onderdeel ging uitmaken van de provincie Noord-Holland (dit was Utrecht). De (tweede) annexatie van Thamen op 10 februari 1820 maakte de gemeente Uithoorn - waar De Kwakel al sinds 1576 deel van uitmaakte - compleet. Vanaf 1 oktober 2019 wordt dus het 200-jarig bestaan van de gemeente Uithoorn in de huidige vorm gevierd.

FEESTJAAR Inmiddels zijn er vanuit de gemeente al de nodige voorbereidingen begonnen voor het feestjaar dat officieel loopt van 1 oktober 2019 tot en met 30 september 2020. Het officiële, ceremoniële hoogtepunt is de datum 10 februari 2020 maar in de maanden daarvoor en daarna tot het afsluitende evenement, wil de gemeente zoveel mogelijk activiteiten van externe organisaties ondersteunen. Ook zal de gemeente zelf een aantal activiteiten organiseren. Dit alles onder de vlag Gemeente Uithoorn 200 jaar.

DENK MEE OP 5 FEBRUARI De gemeente roept daarom organisaties, verenigingen en scholen maar ook individuele inwoners op om hun ideeën over nieuwe of bestaande activiteiten bij de gemeente te melden. Hiervoor wordt dinsdag 5 februari een brainstormavond gehouden op het gemeentehuis. Aan de hand van een aantal thema's zullen de aanwezigen dan zoveel mogelijk activiteiten bedenken voor alle inwoners van Uithoorn en De Kwakel. Wie een leuk idee heeft op het gebied van bijvoorbeeld cultuur, sport, historie of gewoon een gezellig samenzijn, kan zich aanmelden voor de brainstormavond door een mail te sturen naar 200jaar@uithoorn.nl

De bijeenkomst begint om 19.30 uur en eindigt rond 21.30 uur. Vanaf 19.15 uur zijn de deuren van de raadszaal van het gemeentehuis aan de Laan van Meerwijk 16, geopend.