• Provincie Noord-Holland

Meepraten over nieuwe Commissaris van de Koning

UITHOORN Inwoners van Noord-Holland kunnen nog tot 1 juli laten weten wat voor Commissaris van de Koning (CdK) zij willen voor Noord-Holland. Provinciale Staten gebruiken de uitkomsten van de enquête bij het opstellen van de profielschets die in de vacature voor de nieuwe CdK komt. Meer dan duizend mensen hebben de enquête inmiddels ingevuld. Dat waren vooral inwoners uit Amsterdam en Haarlem. Maar het provinciebestuur is ook geïnteresseerd wat inwoners van andere plaatsen vinden.

De huidige commissaris van de Koning (CdK) van Noord-Holland, Johan Remkes, legt zijn functie begin 2019 neer. Provinciale Staten (PS) maken een profielschets voor de nieuwe CdK. Dat is een overzicht van eigenschappen en ervaringen die de basis vormen voor de vacature. Om dat zorgvuldig te doen, maken zij graag gebruik van de ideeën van Noord-Hollanders. In september bieden PS de concept-profielschets aan minister Kasai Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan. Daarna stelt de minister de vacature open. De planning is dat Noord-Holland begin 2019 een nieuwe commissaris van de Koning heeft.

Met enkele klikken kunnen Noord-Hollanders aangeven aan welke eigenschappen zij de voorkeur geven. Dan kan tot 1 juli via http://www.noord-holland.nl/jouwcdk  Hier staan ook de belangrijkste taken van de CdK beschreven. Moet de CdK de weg weten in politiek Den Haag en Brussel of eerder goed weten wat er speelt in heel Noord-Holland? Is eerlijk en duidelijk zijn belangrijk of liever diplomatiek en bedachtzaam? Moet de CdK open staan voor veranderingen of vooral een stabiele factor zijn? In een open vraag kunnen Noord-Hollanders aangeven welke eigenschappen en vaardigheden zij nog meer belangrijk vinden.

Twintig inzenders maken kans om als gast van Provinciale Staten (PS) aanwezig te zijn bij de officiële installatie van de nieuwe Commissaris van de Koning.