• Frans Lakerveld: - Een van de eerste dingen die we gefinancierd hebben, waren een mat in de gang en tegels onder de tribune. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Frans Lakerveld: Trots op leden Club van 100

UITHOORN Frans Lakerveld zet zich met hart en ziel in voor Legmeervogels. Om de vereniging te helpen richtte hij samen met Fred Steenbergen en Henk Blom de Club van 100 op. Voor het Keez-toernooi maakte hij de spelborden. Vorige week vroeg Rinus van Zaal hoeveel Keez-borden hij al gemaakt heeft.

Een kleine driehonderd. We dachten de borden wel even bij de Action te halen, maar dat ging niet door. We hadden er veertig nodig. Ik zag zo'n bord en dacht: dat kan ik zelf wel maken. Voor het eerste toernooi heb ik er vijftig gemaakt. De eerste serie is verkocht en de opbrengst was ook voor het KWF. Vanwege het succes besloten we een jaarlijks Keez-toernooi te houden met opbrengst voor een goed doel. Daarom heb ik een tweede serie borden gemaakt. De drie eerste prijzen zijn een gouden, zilveren en bronzen bord. Dat is een hele klus om te schilderen. Ze moeten thuis op zolder drogen, want in de schuur drogen ze niet. De borden worden ook geleend door Aalsmeer, Mijdrecht en dorpshuis De Quakel. Als ze de opbrengst in eigen zak steken, dan wil ik er geld voor en komt hun naam op het sponsorbord van de Club van 100. De borden zijn te koop voor tien euro om de kosten te dekken. Verder is het liefdewerk oud papier."

Ik stuur ze elk jaar een kerstkaart en bedank ze voor het vertrouwen.U doet vrijwilligerswerk bij Legmeervogels?

"Ik ben al 55 jaar vrijwilliger, eerst bij VDO en in 1996 werd dat Legmeervogels. Toen we verhuisden naar het nieuwe sportpark was er een hoop schuld en geen geld om extra dingen te betalen. Op 1 september 1998 hebben we de Club van 100 opgericht. Leden betaalden een keer per jaar honderd gulden. In het begin hadden we gelijk 152 leden. De bijdrage was toen honderd gulden en nu betalen ze vijftig euro. In 2006 hebben we een dipje gehad met maar 74 leden door de crisis. Toen we 12,5 jaar bestonden hebben we een feestje gegeven en kregen we er dertig leden bij. Nu blijven we rond de negentig hangen. Alle namen worden op een bord in de kantine vermeld. Martin Products zorgt voor de belettering. Hij is mijn enige sponsor. Ik ben heel trots op de leden. Ik stuur ze elk jaar een kerstkaart en bedank ze voor het vertrouwen."

Wat heeft de vereniging aan jullie te danken?

"Een van de eerste dingen die we gefinancierd hebben, waren een mat in de gang en tegels onder de tribune. De vlaggenmasten en het kinderhoekje zijn intussen alweer vernieuwd. We hebben gezorgd voor kleine dingen zoals een tostiapparaat en voor grote dingen zoals een grasmaaier. In de kantine voor de stoelen, de tv, de plantjes, het voetbalspel, de pooltafel en de tafelbladen zijn vervangen. Buiten zijn we verantwoordelijk voor de scoreborden. We vullen de plantenbakken langs de oprit. In 2018 hebben we met het Keez-toernooi meebetaald aan de speeltuin. Onze trots zijn de coniferen rondom het hoofdveld. In 2000 waren het nog kleine boompjes, maar nu is het een mooie haag, waardoor mensen uit de wind kunnen staan."

Doet u nog ander vrijwilligerswerk?

"Ik ben ooit begonnen met oud papier ophalen, daarna kleedkamers schoonmaken en toen kantinedienst. Ik ben nu met pensioen en help bij het groenonderhoud op het sportpark. Dat is een hele klus. Op donderdag en zondag heb ik een keer in de drie weken kantinedienst. Op donderdagavond biljart ik hier, dat doe ik al twintig jaar. We zijn met een groep van een man of vijf à zes en noemen ons 'het Natte krijtje'. We kletsen, drinken en biljarten met vier ballen. Het gaat ons vooral om de gezelligheid."

We waren een van de eerste die kiwi's uit Nieuw Zeeland haalden. Wat heeft u voor werk gedaan?

"Ik heb mijn hele leven in de groenten en het fruit gezeten. Ik ben bij mijn vader begonnen. Ik werkte op de markthallen in Amsterdam bij een groothandel. We begonnen rond vier uur, dan kwamen de groentemannen inkopen doen. We deden veel import. Vijftig jaar geleden zag je geen mango's en avocado's. We waren een van de eerste die kiwi's uit Nieuw Zeeland haalden. Ik had het geluk dat ik er een keer heen mocht. Dat werk was mijn grootste hobby. Ik hield van orde en netheid. Ik ben een doener. Daarom ben ik voor Feijenoord: geen woorden, maar daden. Als Feijenoord-fan in Amsterdam heb ik een hoop moeten incasseren."

Heeft u nog andere hobby's?

Ik heb het logo van Legmeervogels gemaakt met 5.500 stukjes, dat hangt in de kantine."Ik heb vier kleinkinderen van mijn twee zoons en schoondochters. De jongste is vier maanden en de oudste is elf jaar. We zijn stapel op ze. Verder leg ik graag puzzels van Jan van Haasteren. Ik heb er een kleine honderd.
Vroeger heb ik veel gemaakt met Ministek. Twee jaar geleden had ik na een operatie alle tijd en ben ik weer begonnen. Ik heb het logo van Legmeervogels gemaakt met 5.500 stukjes, dat hangt in de kantine."

Wie wilt u voor volgende keer vragen?

"Paul Legez. Hij is verantwoordelijk voor de stichting Sportvoorzieningen Randhoorn Legmeervogels. Ik wil hem vragen waar hij de tijd en energie vandaan haalt om iedere dag bezig te zijn voor Legmeervogels?"

Conny Vos