• Jeroen Westera: - Ik kan dingen aangeven, maar zij moeten het doen. Als trainer heb je langs de kant weinig invloed meer. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Jeroen Westera: Goed werk, maakt werk

UITHOORN Vier jaar geleden begon Jeroen Westera zijn eigen hoveniersbedrijf Westera Tuinen. In zijn spaarzame vrije tijd is hij trainer van CSW2. Verder is hij vader van een dochter van negen en een van vijf jaar. Vorige week vroeg Irma Meijer hoe hij werk en privé combineert.

Het is goed plannen en overleggen. Zonder mijn ouders en schoonmoeder zouden we dit niet kunnen doen. Ook ons buurmeisje past graag op. Mijn vriendin Nicole werkt vier dagen in de week en zij zit op kickboksen. Op maandag- en woensdagavond heb ik afspraken. Op dinsdag- en donderdagavond moet ik trainen. De vrijdagavond probeer ik vrij te houden. Op zaterdag moet het team voetballen. Verder zit mijn dochter nog op paardrijden en hockey. Zondag is voor het gezin. Het is bijna een dubbele baan, maar het is leuk. Mijn vriendin weet dat ik dit belangrijk vindt en we laten elkaar vrij om ons ding te doen."

Werk je allang voor jezelf?

"Ik werkte 18 jaar als hovenier bij een baas, dus ik heb veel ervaring. In 2015 ben ik voor mezelf begonnen. In het begin was ik een beetje huiverig hoe ik werk moest genereren. Maar maak je een tuin, dan komen daar vier andere tuinen uit. Het werk komt vanzelf als je goed werk aflevert. Zo heb ik mijn bedrijf uitgebouwd. Ik heb geen dag zonder werk gezeten. Ik plan mijn agenda vol en vol is vol, dan zeg ik nee. Daar had ik vroeger wel moeite mee, maar nu zit ik al vol tot november."

Hoe ga je te werk?

"Ik ga eerst met iemand de wensen bespreken en maak een offerte. Dan teken ik een schets. Ik zie het dan al in mijn hoofd. En dan begint het werk. Het is vaak zwaar werk wat je met z'n tweeën moet doen. Mijn broertje is ook zzp'er, dus ik huur hem in of ik vraag mijn buurman. Ik maak alles, van een border tot een overkapping. Bij de aanleg van een border werk ik samen met Coen van Dijk. Zij hebben veel plantenkennis. Tegels haal ik bij Kooyman en zij geven mij ook weer werk. Vroeger kozen mensen voor grindtegels en bielzen. Nu zie je veel antraciet. Ook overkappingen zijn nu mode. Het leukste vind ik als ik een tuin maak en ik zie hoe blij de mensen ermee zijn. Ik wil graag dat mijn klanten tevreden zijn. Dat is belangrijk, want zij vertellen dat weer aan anderen."

Leg je alleen nieuwe tuinen aan?

"Ik heb ook vaste onderhoudsklanten. Bij sommige klanten kom ik een keer in de week. Bij anderen een keer in de maand. Een tuin is altijd terugkomend werk. Een straatje kan nog zo goed gelegd zijn, maar na tien jaar is het verzakt. Toen ik bij mijn baas werkte, heb ik eens meegemaakt dat we vier bomen van twintigduizend euro per stuk uit Italië moesten laten overkomen. Maar toen ze stonden vond de vrouw ze niet mooi en moesten ze er weer uit. Dat is mij nog niet overkomen. Mijn klanten komen onder andere uit Maarssen, Amsterdam en Utrecht en ik heb net een opdracht gekregen voor onderhoud bij het Bastion Hotel in Hoofddorp."

Je bent voetbaltrainer bij CSW?

"Ik train samen met Edwin het tweede elftal senioren, dat zijn mannen van 18 tot 28 jaar. Ik heb zelf op redelijk niveau gevoetbald, maar ik moest het hele land door om te spelen en toen ik kinderen kreeg werd dat moeilijk. Het trainen is vrijwilligerswerk, maar ik zou wel betaald trainer willen zijn. Helaas is dat voor weinigen weggelegd, dus dan word je maar hovenier. Het belangrijkste voor een trainer is dat je het goed kunt overbrengen. Maar als je geen goede schep hebt, kun je niet goed spitten en als je geen goede spits hebt, kun je geen doelpunt maken. Ik kan dingen aangeven, maar zij moeten het doen. Als trainer heb je langs de kant weinig invloed meer. Voetbal is een teamsport. Je kunt niet met elf losse spelers spelen, dus doen we ook activiteiten om een hechter team te vormen. Als je het met z'n elven goed uitvoert, dan win je. Als ik zie dat iemand niet goed in zijn vel zit, vraag ik daarnaar. Ik gooi niet alleen een bal in de groep. Ik wil weten wat ze doen, hoe het thuis gaat. Ik ga het er niet uittrekken, maar ik sta ervoor open, zodat ze weten dat ze naar me toe kunnen komen als er wat is."

Wat vind je er leuk aan om trainer te zijn?

"Op mijn werk ben ik veel met mijn hoofd bezig. Ik ben veel aan het plannen en nadenken over dingen die ik nog moet doen of niet moet vergeten. Voetbal is ontspanning. Ik heb vanaf mijn vijfde gevoetbald en ben nu vier jaar trainer. Ik vind het heerlijk om over voetbal te praten, om lekker met het spel bezig te zijn. Op zondagavond kijk ik Studio Sport. Vroeger keek ik voetbal en ging het om het winnen. Nu kijk ik veel tactischer. Ik vind alle balsporten leuk. Ik zou zelf ook willen sporten, maar dan kan ik beter alleen gaan wonen. Ik moet keuzes maken."

Wie wil je voor volgende week vragen?

"Debbie Bon. Zij is met haar man Maarten het bedrijf Bon Bon Bleu begonnen. Zij verkopen online kinderkleding. Als ik een mooie tuin aflever, zien mensen dat, maar hoe komen zij aan hun klanten?"

Conny Vos