• José de Robles

    Robert Joore

Kettinggesprek José de Robles: In muziek vinden we elkaar

UITHOORN José de Robles zit in de gemeenteraad voor DUS! en is organisatieadviseur bij zijn bedrijf TAO Organisation Development. Daarnaast rijdt hij als Uber-taxichauffeur en heeft hij een muziekprogramma bij Rick FM. Naomi Heidinga vraagt hem welke artiest hij nog graag eens live wil zien optreden.

"Als klein jochie van twee stond ik in de box al te dansen. Ik heb dus gelijk ja gezegd, toen ik bij Rick FM de gelegenheid kreeg een muziekprogramma te maken. In het begin van deze raadsperiode werden we allemaal uitgenodigd en mochten we drie platen uitzoeken. Zo is het idee ontstaan. Samen met Jeroen Brink doe ik het programma De Draaitafel van de raad. Elke vrijdagavond van zes tot zeven uur wordt het uitgezonden. Het leuke is dat luisteraars de gemeenteraadsleden op een andere manier leren kennen. Iemands muzieksmaak zegt veel over mensen en soms kan het heel verrassend zijn. Iemand die heel rustig is, kiest hele woeste rocknummers of een ruig type dat juist rustige nummers kiest."

Wat is jouw muzieksmaak?

"Dat vliegt alle kanten op. Ik ben opgegroeid met muziek uit de jaren zeventig en tachtig. Maar mijn broer was ouder en van hem kreeg ik als jochie van vijf de muziek van onder andere Jimi Hendrix mee, die had ik graag live zien spelen.
Mijn zus luisterde naar Isaac Hayes, dat is meer soul. Ik heb hem in Paradiso gezien en zou hem graag nog eens zien, maar ook hij is inmiddels overleden. Een concert dat ik heel bijzonder vond was een van de laatste optredens van James Brown.

Ik ben een fanatieke concertganger. Vorige week zaterdag ben ik naar Underworld geweest in de Ziggo dome.

's Avonds luister ik vaak nog even muziek en voordat ik het weet ben ik zo een uur verder. Op dit moment luister ik naar Nick Cave and the Bad Seeds. Maar mijn muziekkeus hangt af van de bui waarin ik ben."

Hoelang zit je al in de gemeenteraad?

"Dit is mijn derde termijn. Het raadswerk kost veel tijd, maar ik vind het ook leuk om te doen. Sommige beslissingen duren lang. We hakken nu knopen door, maar het resultaat zal pas over een paar jaar zichtbaar zijn. Bij andere zaken zie ik grote veranderingen door ingrijpende beslissingen. Het sociale domein heeft mijn aandacht.

Je hebt mensen die zich bezig houden met de 'harde kant', zoals bestemmingsplannen en de buitenruimte. Anderen richten zich meer op de 'softe kant'. Ik houd me vooral bezig met sociale cohesie. Ik heb een behoorlijk beeld van wat er speelt in het dorp en zie ook wat er breder gebeurt. Die sociale betrokkenheid is de reden waarom ik in de politiek ben gegaan."

Vertel eens wat meer over die motivatie.

"Ik zag een personeelsadvertentie waarin GroenLinks een onbezoldigd toezichthouder op de fractie van het Europarlement in Brussel zocht. Zo ben ik de partij ingerold. Daarna werkte ik als plaatsvervangend directeur op het partijbureau van GroenLinks. Intussen werd ik hier raadslid.

Ik vind dat we het best goed doen als raad. We willen allemaal het beste voor het dorp. Ondanks onze politieke tegenstellingen heerst er een prettige sfeer. We kunnen felle debatten hebben en stevig van mening verschillen, maar bij de borrel is het weer gemoedelijk. Ik vind een goede discussie wel prettig. Daar leer ik ook van. Ik kan het standpunt dan vanuit de ander bekijken. Dan hoef ik het er nog niet mee eens te zijn. Ik heb een stevige mening en die verkondig ik ook, maar ik respecteer ook de mening van de ander. In ons radioprogramma komen raadsleden die een andere politieke koers varen, maar in de muziek vinden we elkaar."

Wat doe je daarnaast?

"Ik ben organisatieadviseur. Ik begeleid veranderingen binnen organisaties. Ik heb mijn eigen bedrijf TAO Organisation Development. Het is makkelijk om een plan te maken, maar het is lastiger om te zorgen dat duizenden mensen op een andere manier gaan werken. Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Je moet ze vanaf het begin betrekken.

Doordat ik ziek ben geweest, was ik twee jaar uit de running. Dat was slecht voor mijn netwerk. Toen ben ik gaan taxi rijden voor Uber. Het is zo leuk om te doen. Ik rijd voornamelijk in Amsterdam. Ik heb mooie ontmoetingen en hoor gekke verhalen. Ik heb er veel lol in, dus dat blijf ik erbij doen.

Verder heb ik een zoontje van zeven jaar. Van de zomer heb ik echt elk pretpark gezien."

Wie wil je voor volgende week vragen?

"Harry Boshoff. Hij is productmanager bij een groot telecombedrijf. We kennen elkaar al heel lang. Hij is ook muziekgek. Ik wil hem vragen wanneer we samen een radioprogramma gaan maken?"

Conny Vos