• Maikel Straayer: - Ik ben veel aan het werk en kom altijd tijd tekort. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Maikel Straayer: 'Webshop is maatwerk'

UITHOORN Maikel Straayer ontwikkelt, optimaliseert en onderhoudt webshops met zijn bedrijf West Point Digital. Hij bouwde ook de webshop Bon Bon Bleu van Debbie Bon. Zij wil hem vragen hoe hij het hebben van een gezin combineert met het continue bereikbaar zijn voor klanten.

"Dat is soms een punt. Ik ben altijd bereikbaar, dus het gebeurt ook weleens tijdens vakanties dat ik gebeld wordt. We hebben nu een nieuwe klant waar ik direct bij betrokken ben. Dan wil ik dat zo goed mogelijk oppakken. Maar ik kan het ook uitzetten binnen de organisatie. Het bedrijf is aan het groeien."

Vertel eens iets over de organisatie?

"In 2007 ben ik alleen begonnen. Ik heb jarenlang op kantoor gewerkt en verschillende posities bekleed. Strak in het pak en veel gereisd. Soms was ik tachtig procent van de tijd in het buitenland. Dat was een leuke periode, maar niet goed voor je sociale leven. Ik had al een paar ontslagrondes overleefd, maar dat is niet altijd positief voor de achterblijvers. Op een gegeven moment heb ik resoluut de stap gezet om als zelfstandig ondernemer te beginnen. Na mijn studie aan de Technische Hogeschool was ik al bezig geweest met dit werk. In het begin heb ik veel opgepakt. Drie jaar geleden ben ik samengegaan met mijn huidige compagnon. We zijn als V.O.F. begonnen en ruim een jaar terug een B.V. geworden.

Ons kantoor zit in Amsterdam-Zuidoost. We werken een à twee dagen met z'n allen op kantoor om zaken af te stemmen. De rest van de tijd werken we op locatie bij klanten of vanuit huis. We hebben nu tien tot vijftien e-commerce specialisten werken, een mix van freelancers en werknemers. Dat was even wennen, want je krijgt te maken met personele problemen en dan moet je aan andere dingen denken dan aan jezelf. Maar we zijn een goed team."

Wat doen jullie voor werk?

"We ondersteunen voornamelijk webshops. We zijn gespecialiseerd in Magento 2, dat is een platform dat gebruikt wordt om websites te bouwen. Webshops worden steeds complexer. Een paar jaar terug kon iedereen op een zolderkamertje een website bouwen. Maar nu worden de programma's erachter steeds groter. Er moet bijvoorbeeld een boekhoudprogramma en een voorraadsysteem aan worden gekoppeld."

Is er veel vraag naar?

"Je zou verwachten dat veel bedrijven hun online verkopen inmiddels op orde hebben, maar dat is niet zo. De manier waarop mensen inkopen doen verschuift. Winkels worden meer showrooms van producten die online worden gekocht. Als winkels daar niet in mee gaan, gaan ze failliet. Veel winkeliers verkijken zich daarop. Wij doen gedeeltelijk business to business, dat zijn bedrijven zonder winkel en gedeeltelijk business to consumer, waarbij sommige een winkel hebben en anderen alleen een loods."

Hoe gaat het in z'n werk?

"Ons werk is altijd maatwerk. We gaan eerst met de klant praten om hun wensen duidelijk te krijgen. Dan vormen we een projectteam. Vroeger maakte ik zelf designs, dan liet ik de klant er twee zien. De eerste was ik trots op en de tweede kon ik mee leven. Toen raakte het me als ze de tweede kozen. Nu pak ik het design niet meer zelf op. Ik ben meer technisch ingesteld en laat het design over aan de grafisch vormgever. Ik ben onderdeel van het project. Het is belangrijk dat het design mooi is en de functionaliteit goed, dan kan ik erachter staan. Als we binnen de tijdslijn blijven en de klant tevreden is, is het goed. Soms wordt onze naam vermeld en soms niet. Het maakt me niet minder trots. De synergie die plaatsvindt tussen de shopeigenaar en ons moet goed zijn."

Heb je nog andere bezigheden?

"Ik heb veel van de wereld gezien maar Uithoorn voelt als thuis. Hier wonen mijn familie en vrienden. Mijn leven is verweven met de voetbalclub. Vroeger speelde ik bij VVU en later voetbalde ik bij Argon in Mijdrecht. Nu zit ik bij de Legmeervogels. Ik speel zaalvoetbal en ben assistent-trainer van de jongens onder de 14 jaar. Mijn zoon speelt daar ook bij. Mijn andere zoon is pas gaan voetballen, dus ik wil ook af en toe bij hem kunnen kijken. Verder heb ik geen hobby's, ik ben veel aan het werk en kom altijd tijd tekort. We hebben een druk leven en het is belangrijk om ook quality time als gezin door te brengen."

Wie wil je voor volgende week vragen?

"Herman Heijer. Omdat we de eerste bewoners zijn in onze wijk Legmeer-West is er onderling een hechte band. Herman heeft een makelaarskantoor in Amsterdam. Ik ben erg benieuwd hoe hij als makelaar omgaat met de grillige markt al dan niet gunstig of ongunstig voor de verkoop van woning op de huizenmarkt."

Conny Vos