• Onno Brautigam: - Sinds 2013 woon ik weer in Uithoorn en ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het dorp. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Onno Brautigam: Altijd iets nieuws leren

UITHOORN Onno Brautigam is zoon van de voormalige Uithoornse burgemeester, werkt als huiswerkbegeleider, woont samen met Arthur en is geïnteresseerd in president Kennedy. José de Robles vraagt hem hoe hij over Sinterklaas denkt en waarin hij nu gelooft?

Ik was een jaar of negen toen er een hulpsint op bezoek kwam in Amsterdam. Hij dronk veel bier en jenever en ik zag dat het de zoon van mijn peetoom was. Sinds die tijd wist ik hoe het zat. Zwarte piet vond ik altijd al moeilijk. Als klein kereltje stond ik tussen alle mensen en ik zag daar mijn broer lopen. Ik herkende hem aan zijn schoenen."

Waar geloof je nu in?

"Ik geloof in de kracht van de eigen geest. Veel mensen zijn negatief over onze samenleving, maar ik zie ook kleine initiatieven om het goede te doen. Zolang iemand het goede nastreeft, is de zaak nog niet verloren. In 2005 heb ik me uit de Rooms-Katholieke kerk laten uitschrijven. Ik heb mijn toevlucht tot het Boeddhisme gezocht. Ik heb de lekengeloftes afgelegd en moet nu met mezelf aan de slag. Ik heb boven een altaartje, daar doe ik beoefeningen. Het Boeddhisme appelleert aan mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik kan niet wijzen naar anderen. Ik moet het zelf oplossen. Ik ben niet afhankelijk voor mijn geluk van anderen."

Wat voor werk doe je?

"Ik ben opgeleid tot docent Engels. Ik heb voor de klas gestaan, maar dat vond ik erg zwaar. De klassen zijn zo groot dat ik niet iedereen kon helpen. Je kunt je alleen richten op de middenmoot. Ik kon slecht tegen de wisselende dynamiek van de klassen. Ik ben overspannen geweest en toen bleek dat ik behept ben met Asperger. Die diagnose was een enorme opluchting, want veel puzzelstukjes vielen daardoor in elkaar. Ik ben niet afhankelijk voor mijn geluk van anderenDaarna moet je leren om ermee om te gaan. Ik werk nu als huiswerkbegeleider, 1 op 8 leerlingen of individueel. Er is veel vraag naar. Vooral jongens vinden het in het begin niets. Maar na een paar weken zie je dat hun houding verandert. Er is altijd iemand die hen kan helpen en als ze thuis zijn hoeven ze niets meer, dus de situatie thuis verbetert ook. Leerlingen vinden het fijn om een ander gezicht te zien of een nieuwe invalshoek te horen. Ze leren plannen, indelen, samenvattingen maken, woordjes leren. Je ziet resultaat en daar krijg ik ook energie van. Ik ga op de motor naar mijn werk in Amsterdam en op het Alkwin Kollege."

Daarnaast ben je politiek actief?

"In 2010 heb ik mijn lidmaatschap van het CDA opgezegd, omdat ze in zee ging met de PVV en dat kon ik niet verkroppen. Tot 2017 ben ik niet meer lid geweest van een partij, maar ik vond het leuk om weer politiek actief te zijn, dus ben ik lid van D66 geworden. Mijn vader was van 1975 tot 1987 burgemeester in Uithoorn. Ik ben de enige van mijn broers die geïnteresseerd is in politiek. Sinds 2013 woon ik weer in Uithoorn en ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het dorp. Daarom ben ik partijvoorzitter geworden van Dus!, de plaatselijke combinatie van D66 en GroenLinks. We hebben nu vier zetels in de raad. Ik zou het leuk vinden om in de raad te komen, maar er zit nu een goede club en zij hebben voorrang op mij."

Hoe ziet je thuissituatie eruit?

"Ik woon samen met Arthur in mijn ouderlijk huis. Langzaam richten we het in naar onze eigen smaak, maar sommige dingen doe je niet weg, zoals het levensgrote schilderij van mijn moeder toen ze een jaar of 22 was. Ik ben getrouwd geweest en heb een zoon gekregen. We hadden een goed huwelijk maar ik ben daarin vastgelopen. Ik ben nu vijf jaar met Arthur. Nu is het zoals het zijn moet. In 2021 gaan we trouwen. Op zijn vijftigste verjaardag heb ik hem ten huwelijk gevraagd en hij zei al ja voordat ik was uitgesproken."

Heb je nog hobby's?

"Ik tennis heel graag. Verder heb ik van kinds af aan interesse in de Amsterdamse tram. In de geschiedenis, de techniek en het ontwerp ervan. Ook verzamel ik alles over president Kennedy. Mijn oudste broer had het boek 'Vier zwarte dagen' over de moordaanslag op John F. Kennedy. Op het ene moment was hij aan het zwaaien en op het volgende moment was hij dood. Ik ben me gaan verdiepen in het Amerikaanse politieke systeem en waar Kennedy voor stond. De inzichten zijn veranderd, maar ik respecteer hem voor wat hij deed. Eisenhower was ook een interessante president die goede dingen voor elkaar heeft gekregen. Trump vind ik onberekenbaar, onbeschaafd en schaamteloos. Ik ben geïnteresseerd in veel dingen. Vroeger ging ik met mijn vader mee naar het concertgebouw. Door Arthur leer ik meer van kunst. Hij werkt bij Chanel. Dat vind ik het leuke van het leven dat er altijd iets nieuws te leren valt."

Wie wil je voor volgende week vragen?

"Stijn Melenhorst. Hij is eigenaar van de kaaswinkel op het Amstelplein. Mijn vraag aan hem is: Wat doe jij over tien jaar en waarom?"

Conny Vos