• Rinus van Zaal: - Dit jaar hebben we gekozen voor de dagopvang van dementerende ouderen van de Bilderdijkhof. Ze hebben een bepaald bedrag nodig. Wat overblijft is voor het KWF-Alpe d'HuZes. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Rinus van Zaal: 'Hier zit een tevreden man'

UITHOORN Rinus van Zaal is gepensioneerd, maar heeft nog veel bezigheden. Hij stoeit met zijn kleinkinderen, geniet van muziek en is druk met het organiseren van het jaarlijkse Keez-toernooi op 7 februari. Vorige keer vroeg Roel van Vliet wat hem bezielt om een Keez-toernooi te organiseren.

Allereerst wil ik zeggen dat ik dat niet alleen doe. Ik doe de communicatie rondom het toernooi en praat alles aan elkaar op de avond, maar we zijn met een heel team. Het is in 2012 ontstaan. Zeven mensen deden mee met Alpe d'HuZes onder de naam Team Samen Sterker. Mijn zoon zit ook in dat team en ik ging mee als begeleider. Om geld in te zamelen organiseerden wij evenementen. Een van de activiteiten was een Keez-toernooi. Het team werd daarna niet opgeheven. Er kwamen zelfs meer mensen bij. Het is een hechte vriendengroep. Elk jaar fietsen ze een tocht, het liefst een hoge berg op."

En het Keez-toernooi is ook gebleven?

"Het eerste jaar hadden we een draaiboek gemaakt, dus is het makkelijk om dit nogmaals te organiseren. Er is een kern van vijf personen die de organisatie op zich neemt, maar iedereen heeft een rol. Ze zoeken bijvoorbeeld sponsors voor de loterij, helpen op de avond zelf en stemmen over het goede doel waar de opbrengst voor bestemd is. In februari wordt de achtste keer. De eerste keer hadden we zeventig koppelteams. Nu doen er rond de honderd teams mee en meer kan niet, want de ruimte zit overvol. Legmeervogels stelt hun kantine beschikbaar en doneert ook nog een deel van de opbrengst van de consumpties. Marvin Meeuwig zorgt belangeloos voor de geluidsinstallatie en de muziek. We hebben veel sponsors die ons steunen."

Jullie spelen altijd voor een goed doel?

"Iedereen mag drie goede doelen inbrengen. Daarna volgt een tweede stemronde. We hebben een jaar voor de Stichting Urgente Noden gespeeld. Voor ThamerThuis, de Nostalgie en voor speeltoestellen bij Legmeervogels. Vorig jaar was de opbrengst voor het Parkinsonfonds. We hebben één keer een buitenlands doel gehad. Een van de jongens was betrokken bij een project in Afrika. Dit jaar hebben we gekozen voor de dagopvang van dementerende ouderen van de Bilderdijkhof. Ze hebben een bepaald bedrag nodig. Wat overblijft is alvast voor het KWF-Alpe d'HuZes die het team in 2021 weer wil gaan rijden."

Hoe gaat zo'n Keez-toernooi?

"Het spel is in Schagen uitgevonden. Het is een soort Mens-erger-je-niet met kaarten. Iedereen kan het leren. Ik speel het al met mijn kleinkind van zeven. Er komt een grote mate van geluk bij kijken, maar je moet ook enig strategisch inzicht hebben. Het heeft een verslavend effect. Tijdens ons toernooi speel je drie keer tegen andere tegenstanders. Een spel duurt maximaal 55 minuten. Deelnemers komen van heinde en verre. Ze bedenken de mooiste namen voor hun team. Wij waren de eerste in de regio, inmiddels zijn er meer, maar we zijn nog wel de grootste."

Wat doet u in het dagelijks leven?

"Ik ben met pensioen. Ik ging eerst met de VUT. Toen heb ik nog voor mezelf gewerkt tot mijn 65ste. Ik heb mijn hele leven bij de Rabobank gewerkt. Mijn laatste functie was manager Marketing en Communicatie. Daar heb ik op latere leeftijd voor gestudeerd. Ik heb mooie projecten gedaan, zoals de Floriade. Ik ben geboren en getogen in Uithoorn. Onze drie kinderen wonen in de buurt. Wij hebben zes kleinkinderen. De oudste studeert op de VU en de jongste is een jaar. Wij hebben op allemaal gepast en passen nog steeds op. Wandelen, voorlezen, stoeien en de fantasie de vrije loop laten. Het is een mooie invulling. We zijn echte familiemensen en hechten veel waarde aan een goede verstandhouding. Hier zit een tevreden man."

Heeft u hobby's?

"Muziek is heel belangrijk in mijn leven. Ik houd van veel soorten muziek, van klassiek tot hardrock. Ik wilde mijn hele leven al een instrument bespelen, dus heb ik een keyboard gekocht. Eerst een goedkope, maar nu heb ik een prachtig apparaat en speel ik elke dag een stukje. Vroeger ben ik disc-jockey geweest bij discotheek The Future. Dat was een gezellige tijd. We begonnen met een paar pick-ups en lichtjes. Later liepen ze de deur plat. Ik heb ook bij de lokale radio gewerkt. Ik begon bij piratenzender Radio Cyclus, later Radio Rick. Dat heb ik vijftien jaar gedaan. Het was een leuke periode en nog steeds heeft Rick FM een warm plekje in mijn hart. Verder ben ik al 24 jaar hulp-Sint bij de Sinterklaasaktie. Om te ontspannen lees ik graag. Ik houd van denksporten en ben ooit een paar keer damkampioen geweest. 's Zomers gaan we vaak naar de Veluwe waar we een chalet hebben en waar we veel fietsen en wandelen."

Wie wilt u voor volgende keer vragen?

"Frans Lakerveld. Hij is verantwoordelijk voor de Club van 100 van Legmeervogels. Hij heeft al onze Keez-borden gemaakt. Ik wil hem vragen hoeveel borden hij al gemaakt heeft."

Conny Vos