• Sandra Brouwer: - Ik voel me als een vis in het water. Van kinderen krijg je zoveel terug. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Sandra Brouwer: 'Gezien en gehoord voelen'

DE KWAKEL Sandra Brouwer is moeder van twee tieners en werkt als locatiemanager bij kinderopvang Speel-Inn in De Kwakel. Vorige week vroeg Marcello Boud haar of het altijd al haar doel was om teamleider van de BSO te worden?

"Dat antwoord gaat ver terug. In 1993 heeft mijn moeder een gastouderopvang opgezet. Mijn tweelingzus en ik waren zestien jaar en ik had nog een jongere broer. Het heette De Blokkendoos, want mijn moeder zei altijd: 'ik ga weer terug naar mijn blokkendoos' en daarmee bedoelde ze de Romeflat. Als kind vond ik het geweldig en hielp altijd mee. De gastkinderen sliepen op onze slaapkamers. Zo ben ik er als jong meisje in gegroeid en ging ik van vakantiebaan naar gediplomeerd SPW-er. In 1999 heb ik mijn diploma behaald. Daarna heb ik 2,5 jaar bij een andere organisatie gewerkt. Ik wilde onder moeders vleugels vandaan en kijken hoe het er bij anderen aan toe ging. Toen kreeg mijn moeder de kans om uit te breiden naar een locatie op het industrieterrein waar eerst een pompgebouw van de PWN stond. Tijdens de verbouwing hebben we ruim een jaar in portocabins gezeten. In maart 2004 ging het nieuwe pand open. Daar heb ik een BSO-groep opgezet. De bedoeling was dat ik in de toekomst de leiding zou overnemen. Ik heb de opleiding directie kinderopvang gevolgd. Maar toen kwam de recessie."

Wat gebeurde er toen?

"De Blokkendoos ging over in andere handen en ik maakte een uitstapje naar Utrecht. Dat zou voor een half jaar zijn, maar ik ben daar langer gebleven. Toen ben ik gaan solliciteren naar een functie in Diemen bij Speel-Inn, die bleek inmiddels De Blokkendoos overgenomen te hebben. Zo was de cirkel weer rond. Maar mijn toekomstdroom om De Blokkendoos te leiden was wel in duigen gevallen. Uiteindelijk werd ik niet in Diemen aangenomen, maar werd ik gevraagd om in De Kwakel het kinderdagverblijf en de BSO te coördineren. Kort geleden heb ik mijn functie voor het kinderdagverblijf neergelegd. Ik wil me focussen op de BSO, daar ligt mijn expertise. Bij de BSO sta ik ook op de groep. Ik voel me als een vis in het water. Van kinderen krijg je zoveel terug."

Hoe ziet jullie BSO eruit?

"De groep is recent opgesplitst. De groep van 4 tot 7 jaar blijft op school, in hun veilige omgeving. De groep van 7 tot 12 jaar gaat naar KDO. De leeftijdsgrens is flexibel. We kijken altijd naar de ontwikkeling van het kind. Door de splitsing kunnen we meer ontwikkelingsgerichte activiteiten aanbieden. Bij KDO zijn onze pedagogische medewerkers meer sport gerelateerd. Zij gaan liever handballen, want de groten zitten niet te wachten op zakdoekje leggen. En dat geldt ook voor de fijne motoriek. Voor de kleintjes is een prikwerkje al genoeg. Verder willen we een groene uitstraling hebben. We proberen de natuur naar binnen te halen en we hebben een moestuintje. We moeten daar nog verder in groeien. Een deel van ons volgt de opleiding Groen Cement. Een ander deel wordt geschoold in Vroege Voorschoolse Educatie, daar ben ik nu mee bezig. Het is superleuk om te doen. Je leert hoe je het beste in een kind naar boven kunt halen en je leert veel over jezelf."

Wat wil je de kinderen meegeven?

"Ik wil ze veel meegeven, maar het allerbelangrijkste is dat de kinderen het gevoel hebben dat ze mogen zijn wie ze zijn, dat ze goed zijn zoals ze zijn. In de maatschappij wordt de lat steeds hoger gelegd en de prestatiedrang is groot. Maar de een kan geweldig tekenen en de ander kan goed sporten. Ik wil ook dat ze het gevoel hebben dat ze altijd welkom zijn en bij mij terecht kunnen. Dat ze zich gezien, gehoord en veilig voelen. Dat geldt ook voor de pedagogisch medewerkers. Zij moeten ook altijd bij je terecht kunnen. Dat creëert openheid."

Is de cursus werk of vrije tijd?

"De kinderopvang gaat altijd door. Daar lig ik weleens wakker van. Soms laat ik me meevoeren met de stroom totdat iemand een spiegel voorhoudt. Daarom heb ik nu mijn functie voor het kinderdagverblijf neergelegd. Ik wil niemand te kort doen. Mijn gezin staat op één en dan komt de rest. Ik heb een zoon van zestien en een dochter van veertien. Je moet ook bewust tijd voor jezelf creëren."

Wat doe je om te ontspannen?

"Ik kom uit een muzikale familie. Ik heb altijd dwarsfluit gespeeld, maar sinds anderhalf jaar speel ik piano. Verder ben ik een boekenwurm. Ik vind het heerlijk om te lezen op de bank met een kopje thee erbij. Daarnaast pak ik af en toe het borduren op. En ik zing bij het projectkoor. Dat deed ik samen met mijn moeder en dat ben ik blijven doen. Op 15 december treed ik met het kerstkoor op in De Schutse."

Wie wil je voor volgende week vragen?

"Amanda ten Cate. Zij wil iets opzetten voor de dichters van Uithoorn. Ik wil haar vragen hoe ze in dat wereldje verzeild is geraakt?"

Conny Vos