• Ook Edwin Blom gaat het Stoptoberhuis in.

  Caroline Ströer
 • Robert Joore
 • Na een flitsende opening kan Stoptober 2019 beginnen.

  Robert Joore
 • Robert Joore
 • Robert Joore
 • Robert Joore
 • Robert Joore
 • Caroline Ströer
 • Caroline Ströer

Uithoornaar gaat uitdaging aan in Stoptoberhuis

VINKEVEEN Wie nietsvermoedend maandagmiddag over de Herenweg in Vinkeveen reed, zal raar hebben opgekeken van de grote groep mensen die daar stond te roken. Nog een laatste trekje en dan zou roken voor hen verleden tijd zijn. Ook voor Edwin Blom uit Uithoorn.

STOPTOBERHUIS Het waren de kandidaten van Stoptober die zich zouden terugtrekken in het Stoptoberhuis, een initiatief waarbij vijftig mensen uit het hele land, variërend in leeftijd van 25 tot 72 jaar zich vijf dagen lang vrijwillig laten opsluiten om samen de strijd aan te gaan met hun verslaving. Ze krijgen deze vijf dagen, van 30 september tot en met 4 oktober, elke dag coaching, afleiding middels sport en bewegen, entertainment en verschillende workshops. Alles in het Stoptoberhuis is op Stoptober.tv via livestreams te volgen. Klik op onderstaande video om deze af te spelen.

(tekst gaat verder onder de video)

STIMULERINGSAPP Mischa Stubenitsky van KWF vertelt dat uit onderzoek is gebleken dat het gemakkelijker is in een groep te stoppen met roken dan individueel. "Uit statistieken kwam naar voren dat in ieder geval meer dan 50% na het eerste jaar niet meer rookt. Ook groeit het aantal deelnemers elk jaar. De stimuleringsapp is door 50.000 mensen gedownload. Het is een heel intensief programma waarbij dus de 50 deelnemers van 25 tot 72 jaar vijf dagen op een zelfde locatie blijven. Op die locatie worden trainingen gegeven, tips van verslavingsartsen en natuurlijk is er ook entertainment", aldus Stubenitsky.

UITHOORN Eén van de deelnemers is Edwin Blom uit Uithoorn. "Voor mij is gezondheid de belangrijkste reden om mee te doen",
vertelt hij. "Mijn dochter van vijf keek naar de plaatjes op de sigarettendoosjes waarop al die waarschuwingen staan en vroeg aan mij waarom ik niet stopte als het zo slecht is. Ik rook nu ongeveer 23 jaar, tien tot dertien sigaretten per dag. Ik ben al eens gestopt maar door omstandigheden toch weer begonnen maar ik wil er nu echt vanaf. Je wordt ook bijna als een parasiet in de samenleving gezien maar ik zal het vooral 's ochtends bij de koffie en op feestjes bij alcohol missen. Ik ga voorlopig ook niet naar
de kroeg. Gelukkig is iedereen in mijn omgeving onwijs motiverend. Dat geeft een fijn steuntje in de rug", aldus Blom.

Stoptober zet mensen wel aan het denken, ook in het gemeentebestuur. Fractievoorzitter Joris Kneppers van Lijst 8 Kernen meldt dat hij al ongeveer 25 jaar rookt maar nu serieus pogingen doet om te stoppen met roken. "Vorig jaar kreeg ik bijna geen lucht. Ik ben naar de huisarts gegaan die me Champix heeft voorgeschreven en dat hielp inderdaad. Toen kwam de zomervakantie en met zeilen stak ik toch weer een sigaretje op. Maar ik ga het toch weer oppakken", meldt Kneppers. Hij vindt Stoptober wel een leuk idee is maar twijfelt of het voldoende is. "Je krijgt ook last van ontwenningsverschijnselen." 

Wethouder Alberta Schuurs die gezondheid in haar portefeuille heeft, vertelt dat zij ook heeft gerookt al was het dan maar sporadisch. "Toen ik hoorde dat eigenlijk al één sigaret heel slecht is, dacht ik dat ik nu echt moest gaan stoppen omdat het niet waard is om je gezondheid voor te verspillen. Dus 1,5 jaar geleden ben ik echt gestopt. Ik sprak twee jongens die nu ook per 1 oktober willen stoppen. Meestal willen mensen stoppen op 1 januari maar op 1 oktober zorgt dat toch voor minder lading", zegt de wethouder die Stoptober een goed initiatief vindt. "Misschien zal het niet voor alle deelnemers werken maar als het voor vijftien personen van de vijftig wel werkt, is dat toch een prachtige winst." 

HULPMIDDELEN Ellen Blom, praktijkdeskundige, vindt Stoptober een mooi initiatief. "Het is landelijk en heel groots opgezet. Mensen zijn tenslotte allemaal kuddedieren en als je ziet dat je niet de enige bent die problemen heeft met stoppen dan motiveert dat om als groep te stoppen. Je krijgt 28 dagen lang via appjes ook nog ondersteuning." Blom vertelt dat als mensen bij haar komen met vage klachten over hoge bloeddruk en/of hoog bloedsuiker haar eerste vraag is of ze roken. "Het is duidelijk en dat is ook aangetoond in statistieken dat mensen die roken een grotere kans op longproblemen en hart- en vaatziekten hebben. Het is wel heel belangrijk dat mensen eerst uitvinden waarom zij willen stoppen. Dat kan gezondheid zijn of om financiële redenen. Stoppen met roken is voor iedereen verschillend. De ene mens kan van de ene op de andere dag stoppen. Anderen moeten hulpmiddelen gebruiken zoals nicotinepleisters of medicijnen. Er zijn allerlei manieren om van het roken af te komen", stelt Blom.

Het project Stoptober is een gezamenlijk initiatief van KWF, Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding, het Longfonds, de Hartstichting en het Ministerie VWS, Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat in 2014 is gestart. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50% na een jaar nog steeds niet rookt door mee te doen aan Stoptober. Rokers worden opgeroepen om 28 dagen te stoppen. Het idee daar achter is dat een roker zo'n periode makkelijker aandurft dan het voornemen voor altijd te stoppen. En na 28 dagen is de stap naar voor altijd stoppen met roken makkelijker.

Caroline Ströer