• Patricia Gerrits op de tijdelijke camping bij de Atletiek Vereniging Aalsmeer.

    Naomi Heidinga

Mooie zomer voor ieder kind

UITHOORN Kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben een mooie zomer bezorgen. Dat is het doel van de Uithoornse Patricia Gerrits. Daarom stelt ze met mooi weer haar tuin beschikbaar. Een tuin die volstaat met speelgoed en een zwembad. Daarnaast probeert ze allerlei leuke dingen voor de kinderen te regelen. Op maandag en dinsdag mochten ze kamperen op het terrein van Atletiek Vereniging Aalsmeer . "Ze hebben daardoor ook het idee dat ze op vakantie zijn."

Patricia zet zich al jaren in voor gezinnen met een laag inkomen. Ze weet hoe het is om van weinig rond te moeten komen. "Ik heb een hartaandoening en leef daarom van een minimum inkomen. Ik woon samen met mijn dochter in Uithoorn. In het begin was het lastig om rond te komen van zo weinig geld, maar inmiddels zijn we het gewend. Mijn dochter en ik zijn creatief en verzinnen allerlei oplossingen."

Die creativiteit zet ze ook in om anderen te helpen. Samen met Anja Blom heeft ze de stichting Help ons Helpen 0297 opgericht. Ze bedienen gezinnen die niet naar de voedselbank gaan. "De gemeente dacht de armoede in Uithoorn in kaart te hebben, bijvoorbeeld door te kijken wie gebruik maken van de voedselbank. Maar daarnaast heb je nog een groep, die men niet in het vizier heeft." Het gaat volgens Patricia bijvoorbeeld om mensen die gescheiden zijn, en plots met minder moeten rondkomen, mensen die na verkoop van hun huis met een schuld zijn blijven zitten of mensen wiens bedrijf failliet is gegaan.

GROENTE Met de stichting voorziet Patricia gezinnen van voedsel, als verse groenten. Ze probeert ook op andere vlakken te helpen. Zo heeft ze na een mailtje aan een bedrijf een partij schoolspullen gekregen. "Vanwege mijn aandoening moet ik veel liggen. Die tijd benut ik om bedrijven aan te schrijven." Vaak met succes. Twee jaar geleden wist ze op deze manier onder meer twee picknicktafels te regelen, een zwembadje en speelgoed, zodat ze haar tuin zomers twee keer per week kan openstellen voor kinderen.

"Het idee voor de campingtuin ontstond toen ik van kinderen hoorde dat ze tegen de zomer opzagen, omdat ze de hele tijd voor de tv zaten. Dat is geen verwijt naar de gezinnen, hun ouders hebben aan het einde van de dag meestal geen puf meer om iets te doen. Vandaar dat ik een alternatief wil bieden. De kinderen kunnen in de tuin lekker spelen, terwijl ouders met elkaar kunnen praten."

Veel kinderen gaan in de zomer met hun ouders op vakantie. Voor deze kinderen zit dat er vaak niet in. "Daarom zijn we zo blij met het aanbod van Solidoe. Zij hebben een Solidoe Camping op het terrein van AVA in Aalsmeer waar ze overdag allerlei activiteiten voor kinderen aanbieden. Wij mogen twee dagen meedoen en op het terrein kamperen. Zo kunnen de kinderen op school vertellen dat ze naar de camping zijn geweest."

De gemeente helpt om de stichting onder de aandacht te brengen. Met succes, verschillende cameraploegen zijn in de tuin van Patricia op bezoek geweest. Ook bedrijven helpen door producten of diensten te sponsoren. Dankzij een financiële bijdrage kunnen de kinderen naar een pretpark. "En we mogen bij het Funpark in Amstelveen komen springen." Meer info op de Facebookpagina van Help ons helpen 0297.

Naomi Heidinga