• Gids Ellen Aarsman toont eetbare planten tijdens de excursie.

    Caroline Ströer

Eetbare planten herkennen ook belangrijk bij survival

DE RONDE VENEN Een aantal keren per jaar wordt er een excursie georganiseerd door het IVN waar je van alles kunt leren over eetbare planten. "Elk seizoen kent weer andere planten dus het blijft interessant", vindt gids Ellen Aarsman.

"Er wordt steeds meer aandacht besteed aan eetbare planten", vertelt Aarsman tijdens de excursie op zaterdag 3 augustus. "Zelfs bij de kinderopvang krijgen kinderen daarover onderricht. Maar ook bij de survivaltochten die nu zo in trek zijn, is het belangrijk om wat te weten over eetbare planten. Ik merk het ook aan de opkomst bij de verschillende excursies. Elke keer zijn er minstens 25 mensen en ik ben ook altijd erg blij als ik zie dat er kinderen bij zijn die zelf ook enthousiast aan het plukken gaan. Na afloop kunnen mensen dan proeven van de drankjes en gerechten die ik van eetbare planten heb gemaakt en dat zorgt ook vaak voor verrassingen", vertelt ze. 

VITAMINES "Elk seizoen kent zijn eigen vruchten en planten en struiken. Wat later in het jaar komen dan weer de noten, de bessen en de paddenstoelen. Vroeger was het natuurlijk een must en trokken de mensen het bos in op zoek naar voedsel. Wij met onze supermarkten en veel dingen al voorgekookt hoeven dat niet meer. De relatie tussen voedsel en natuur is een beetje op de achtergrond geraakt. Toch raakt de wetenschap er steeds meer van overtuigd dat planten belangrijk zijn om gezond te blijven en ziektes te voorkomen. Er zitten veel vitamines en zelfs antioxidanten in planten. In de smeerwortel bijvoorbeeld zit veel vitamine B12 wat eigenlijk alleen voorkomt in vlees en daarom voor vegetariërs een heel goed alternatief is. Wel moet je natuurlijk voorzichtig zijn en om geen giftige planten te plukken heb je wel kennis nodig."

Ellen vertelt tijdens de excursie hoe de planten die in het wild te vinden zijn, kunnen worden gebruikt. "Bramen kun je overal plukken en je kunt er jam van maken. Van de lindebloesem kun je thee trekken en de bloemetjes kun je door de boter doen. Op het moment is de watermunt in bloei met lila-achtige bolletjes bovenaan de stengel. Die kun je vers of gedroogd in de thee doen en de verse blaadjes kunnen worden gebruikt in combinatie met frambozen of chocola en ijs. Van het harig wilgenroosje kun je de jonge scheuten en blaadjes als groente eten. Het kleefkruid werd vroeger gebruikt als zeef bij het melken."

Sommige planten hebben een medicinale werking. "Het weegbreeblad kan gebruikt worden om de jeuk van de processierups te verminderen en bij muggenbulten." De dille die deze keer gevonden werd tijdens de excursie is goed te combineren met vis en lamsvlees.

Meer informatie over de excursies is te vinden op de website van het IVN.

Caroline Ströer