• Greenpeace voerde onlangs nog actie bij het hoofdkantoor van de Schiphol Group.

    David Jo Bradley

Greenpeace houdt festival op terrein luchthaven Schiphol

SCHIPHOL Greenpeace gaat zaterdag 14 december actie voeren op luchthaven Schiphol door middel van een zogenaamd 'Protestival'. Tijdens deze actie wil de actiegroep de luchthaven omtoveren tot festivalterrein. De protestactie moet minimaal het hele weekeinde duren, zo laat Greenpeace vandaag weten. 

Greenpeace kondigde eerder al aan voor een nieuw te bepalen protestactie het publiek mee te willen laten denken, en de organisatie heeft woord gehouden. Er werden vorige maand drie mogelijke acties geselecteerd (naast het Protestival waren dat een plan waarbij mensen overal in Nederland op hetzelfde moment op zouden staan en een camping op vliegveld Lelystad0 en wie dat wilde, kon stemmen op een van deze drie acties. Bijna 17.000 mensen lieten hun stem achter en het Protestival kwam uiteindelijk met 41 procent van de stemmen als winnaar uit de bus. 

FESTIVALTERREIN Bedoeling is om 14 december een deel van het terrein van Schiphol om te toveren tot festivalterrein. "Het is tijd om grote vervuiler Schiphol wakker te schudden met een actie waar ze niet omheen kunnen", aldus Dewi Zloch, campagneleider Luchtvaart bij bij Greenpeace. "Hiermee pakken wij ons podium in het hart van de vervuiling om van Schiphol een klimaatplan te eisen. Ons doel is niet om de reizigers te hinderen, maar om Schiphol op hun impact aan te spreken. Want op de vraag hoe we de klimaatcrisis gaan stoppen met zo'n plofvliegveld, blijft Schiphol akelig stil."

De komende tijd gaat Greenpeace met een team van vrijwilligers en betrokkenen uitwerken hoe Protestival er uit komt te zien. "Op Protestival is iedereen welkom om mee te demonstreren. Er is muziek, eten, drinken en je kunt overnachten. Natuurlijk hebben we ook wat verrassingen in petto", aldus Zloch.

Mensen die mee willen doen, kunnen zich via noodlandingvoorhetklimaat.nl aanmelden. Zij worden dan op de hoogte gehouden van het programma, de voorbereidingen en andere nieuwtjes.