• ANP Foto

VEH niet blij met verschillen in kosten voor bouwvergunning

UITHOORN Huiseigenaren betalen dit jaar in veel gevallen meer voor een bouwvergunning dan in 2018, zo blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis. Gemiddeld verhoogden de gemeenten de leges bij een project dat 10.000 euro kost met 3,6 procent. Een vergunning voor een project met een bouwsom van 170.000 euro - dit is vaak de bouw van een nieuwbouwwoning - is gemiddeld 4 procent duurder. Hoe zit dat in Uithoorn?

Een dakkapel, serre of volledige nieuwbouwwoning op een leegstaand kavel: voor al dit soort grote bouwklussen heb je een omgevingsvergunning nodig. Iedere gemeente bepaalt ieder jaar zelf welk prijskaartje er aan zo'n vergunning hangt. Gemeenten mogen de leges dus ieder jaar verhogen of verlagen. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de bouwsom: hoe meer geld de verbouwing kost, hoe meer geld je aan papierwerk kwijt bent.

VERSCHILLEN Hierdoor kunnen tussen gemeenten flinke verschillen ontstaan, en dat gegeven is de Vereniging Eigen Huis (VEH) een doorn in het oog. 'De verschillen in gemeentelijke leges voor een omgevingsvergunning zijn hardnekkig, ontoelaatbaar groot en een enorme ergernis voor mensen die ermee te maken hebben', aldus Rob Mulder van de VEH. De vereniging wil dat het Rijk gemeenten dwingt om een uniforme en transparante kostprijsberekening te hanteren. Alleen dan kunnen de gemeentelijke bouwleges met elkaar worden vergeleken. 

Benieuwd hoe de verschillen zijn in deze regio? Kijk dan op onderstaande kaart.