• Schiphol Group

'Onaangenaam verrast door Schiphol-plannen'

UITHOORN De gemeente Uithoorn is onaangenaam verrast door de plannen van minister Cora van Nieuwenhuizen om Schiphol toe te staan onder voorwaarden stapsgewijze te groeien van 500.000 vluchten nu, naar maximaal 540.000. Vrijdag ging het kabinet met die plannen akkoord.

"We hebben met elkaar afgesproken dat in gezamenlijkheid wordt gesproken over de toekomst van Schiphol," reageert wethouder Schipholzaken Hans Bouma. Eerder heeft overleg in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) onder leiding van Hans Alders niet geleid tot een gezamenlijk standpunt van andere gemeenten, bewoners, luchtvaartsector en milieubeweging. "Dat dit niet gelukt is, geeft wat ons betreft de minister niet het recht om nu zelf met een besluit te komen. Dat druist in tegen eerdere afspraken."

De wethouder wijst erop dat er in het verleden al volop afspraken zijn gemaakt over hinderbeperking. "Die afspraken zijn nog steeds niet nagekomen, ondanks herhaaldelijk verzoek van ons en onze bewoners, terwijl Schiphol in die tussentijd wel groeide." Volgens Bouma schaadt dit het vertrouwen in het proces. "Wij vragen ons werkelijk af hoe de minister de balans tussen Schiphol en de leefomgeving denkt te herstellen en te waarborgen dat de hinder inderdaad wordt beperkt."

Uithoorn beraadt zich nog op een inhoudelijke reactie op het besluit van de minister. Ook bij de buurgemeenten Aalsmeer en Amstelveen leven grote twijfels of de minister haar voornemens kan waarmaken. Aalsmeer vreest dat nachtvluchten die nu niet de Aalsmeerbaan gebruiken, dat straks overdag wel gaan doen. Amstelveen constateert wel een andere toon in de plannen van de minister. "De minister heeft gehoord wat er gezegd is in bestuurlijke overleggen over Schiphol."

Op internet is een petitie gelanceerd door SchipholWatch tegen verdere groei van de luchthaven. De initiatiefnemers stellen dat groei onder de huidige mogelijkheden een verslechtering betekent voor klimaat, leefomgeving en veiligheid. Daarom zou het aantal vluchten voorlopig op 500.000 bevroren moeten worden. Woensdag was de petitie al door ruim 5.000 personen ondertekend.

René de Leeuw