• Provincie Utrecht

Ons Uithoorn stelt vragen over straatverlichting

UITHOORN Op verschillende plekken in Uithoorn brandt de straatverlichting niet. In sommige gevallen blijven de lantaarns al weken uit, ondanks herhaaldelijke meldingen van inwoners. Het gaat bijvoorbeeld om een aantal lantaarnpalen op de Herman Gorterhof en bij de kruising Wiegerbruinlaan en Heijermanslaan. Ons Uithoorn wilde donderdag tijdens de raadsvergadering van wethouder Hans Bouma weten waarom er niets aan de situatie wordt gedaan.

De wethouder legde uit dat de lantaarnpalen deels in handen zijn van de gemeente, en deels vallen onder Liander. Op de plekken waar al tijden geen licht brandt, is Liander verantwoordelijk. Het oplossen van het verlichtingsprobleem is echter niet altijd makkelijk. Dat heeft te maken met verouderde kabels. In een groot deel van Uithoorn zouden deze vervangen mogen worden. Bovendien heeft Liander te weinig personeel om de storingen te verhelpen. "Het verloop is groot," aldus de wethouder.

Een oplossing zou wellicht zijn dat de gemeente de lantaarnpalen overneemt van Liander. Daar zit echter wel een prijskaartje aan: volgens de wethouder kost dat Uithoorn zo'n 4 miljoen euro. Voorlopig kiest de gemeente ervoor om de situatie ongewijzigd te laten.  

Naast het Herman Gorterhof en de Wiegerbruinlaan is ook de Johan Enschedeweg een probleemgebied. Daar is de storing voorlopig echter opgelost.

Maandag meldde de gemeente een grote storing wat betreft de straatverlichting in De Kwakel. Er waren problemen met de verlichting in de omgeving van de Mgr. Noordmanlaan, de St. Jozeflaan en de Wilgenhof.