Ontsnappen aan surprisestress

Naomi Heidinga

UITHOORN Sinterklaas staat weer voor de deur. Naast een hoop gezelligheid, levert dit voor sommigen een hoop stress op. Zijn de cadeautjes al binnen, dan moet er nog een gedicht komen. En een surprise. Wat moet er dit jaar in hemelsnaam weer gemaakt worden? En waar haal je de tijd vandaan? De Surprisewerkplaats in De Bovenboog biedt uitkomst. Initiatiefneemster Astrid van Zelst staat knutselaars met raad en daad bij. In haar werkplaats is voldoende knutselmateriaal te vinden. "Hier lukt het iedereen een surprise te maken," aldus Astrid. Een hoopvolle boodschap voor mensen met twee linker-knutselhanden.

Rami is klaar met zijn surprise, hij wacht tot zijn vader hem komt ophalen. Hij heeft een kat gemaakt. Een mooi zwart exemplaar,dat bij nadere bestudering geen dier is om zonder handschoenen vast te houden. Het is een bloeddorstig exemplaar. "Ik heb deze surprise gemaakt voor een meisje dat van katten houdt," vertelt hij. De cadeautjes zitten er al in. Zijn vader is trots op het resultaat. En opgelucht. "Vorig jaar zijn we drie weken met de surprise bezig geweest. Het jaar daarvoor hielp de buurvrouw, maar die heeft niet altijd tijd." Daarom is hij blij met de Surprisewerkplaats. "Ik ben hier zelf niet opgegroeid, heb nooit surprises gekregen. Dat maakt het lastig." Hij lijkt nog steeds niet te geloven dat de klus in een middag is geklaard. "Ik was al in anderhalf uur klaar," vertelt Rami trots.

KIWIDOOS Louise (11 jaar) werkt met haar moeder aan een surprise. Langzaam veranderen ze een kiwidoos in een sfeervol theater. Het idee van de surprise komt van Louise zelf. Waarom weet ze niet. Ze vond het gewoon een goed idee. Ze houdt van knutselen, elke woensdag is ze aanwezig bij de knutselclub, die tevens door Astrid wordt georganiseerd. Ook haar moeder houdt van knutselen. Louise legt uit waar de cadeautjes verstopt zitten. Een oogpotlood is veranderd in microfoon, in de speaker zit een cadeautje en onder het podium zit een chocoladereep verstopt. Ondertussen helpt moeder bij het uitknippen van het publiek. De laatste hand aan de schijnwerpers wordt gelegd en er worden gordijnen gemaakt.

LOOTJES Bij het trekken van lootjes is het lastig om voor je te houden wie je hebt getrokken. In Louise's klas wordt dat geheim gehouden. "De meester is streng. Je mag elkaar niet vertellen wie je hebt." Zelf heeft ze dit jaar maatregelen genomen. Op je lootje schrijf je naast cadeauwensen ook altijd een aantal hobby's. In het geval van Louise is dat onder meer zwemmen. Ze heeft al drie keer een zwembadsurprise gekregen. Dat wil ze niet meer. "Ik heb daarom niet opgeschreven dat ik op zwemmen zit." Ze heeft nu tv kijken opgegeven als hobby.

IDEE MEENEMEN Astrid geeft ondertussen tips. Naast Rami en Louise en haar moeder, zijn nog twee ouders aan het knutselen. "De Surprisewerkplaats is voor jong en oud," aldus Astrid. "Deelnemers betalen tien euro, inclusief materialen en te drinken. Ze hoeven alleen een idee mee te nemen. Of ik help ze iets bedenken. Alleen wanneer de materiaalkosten hoog zijn, vraag ik een extra bijdrage."

'GROTER Vorig jaar konden mensen ook surprises komen maken, maar dit keer heeft ze het groter aangepakt, met een eigen website, Facebookpagina en berichten in de lokale media. "De mensen die hier komen, reageren enthousiast. Het scheelt rommel thuis. En meestal ben je in één middag klaar." Er is nog een aantal knutselmiddagen. Zie www.surprisewerkplaats.nl.