• ANP Foto

Op lange termijn geen toekomst voor rubbergranulaat

UITHOORN Bij de renovatie van een aantal kunstgrasvelden van de Legmeervogels wordt 'gewoon' rubbergranulaat toegepast. Dit ondanks de inspanningen van CDA raadslid André Jansen. Hij vindt dat voor een ander materiaal moet worden gekozen. Op zijn minst moeten alternatieven worden onderzocht, aldus Jansen. De motie die hij daartoe indiende werd echter niet gesteund door een meerderheid van de raad.

Naomi Heidinga

Wel deden partijen een oproep aan het college om een vinger aan de pols te houden. ,,Rubbergranulaat, afval, over onze velden strooien heeft geen toekomst", aldus PvdA raadslid Els Gasseling.

Op de lange termijn moet een andere oplossing worden gevonden. Gaan we toch weer terug naar gras?

Een aantal weken eerder werd het onderwerp op initiatief van het CDA besproken tijdens een commissievergadering. Jansen nodigde diverse sprekers uit die tegen het gebruik van rubbergranulaat zijn, vanwege de milieueffecten en mogelijke gezondheidsrisico's.

Bij Legmeervogels wordt echter op een zorgvuldige manier met het granulaat omgegaan. Dat bleek tijdens een onderzoek naar de mogelijke vervuiling van sportcomplexen en de directe omgeving als gevolg van het gebruik van het rubber.

Legmeervogels was één van tien clubs die meedeed aan het onderzoek, en kwam als beste uit de bus. De maatregelen die de club neemt tegen de verspreiding van het materiaal, werken, liet wethouder Jan Hazen weten.

Voor de raad was het een ingewikkeld vraagstuk. De wetenschap is verdeeld over de kwestie.

Naast het onderzoek bij de Legmeervogels, is ook door het RIVM onderzoek gedaan naar milieu- en gezondheidseffecten. Het RIVM ziet geen bezwaar tegen het gebruik van rubbergranulaat, net zo min als de GGD, KNVB en gemeente. Maar toch.

Na twee tv-uitzendingen van Zembla over het onderwerp zijn de zaadjes van twijfel geplant. Niet voor niets werden raadsleden na publicatie over de commissievergadering benaderd door inwoners die zich zorgen maken over de velden.

De raad wist dan ook niet goed wat te denken van de actie van het CDA.

Enerzijds vonden ze het moedig van Jansen om een lastig onderwerp op de agenda te zetten, en daarvoor experts uit te nodigen. Anderzijds voelde het voor sommige raadsleden als onnodig angst zaaien.

Want, zolang de RIVM en KNVB zeggen dat het rubbergranulaat geen kwaad kan, is er geen reden om voor alternatieven te kiezen. Helemaal omdat over de alternatieven, zoals kurk, ook onzekerheden bestaan.

Na alle argumenten gehoord te hebben, besloot de meerderheid van de raad niet in te stemmen met de motie van het CDA. Dat betekent dat er gewoon rubbergranulaat gebruikt zal worden, tenzij voor die tijd onomstotelijk is vast komen te staan dat het rubber slecht is voor mens en milieu.