• Conny Vos

Op pad met AutoMaatje

UITHOORN Precies op tijd wordt mevrouw Oud door haar AutoMaatje Jos Bon donderdagochtend afgezet voor de officiële aftrap van het ANWB-initiatief in gezondheidscentrum De Waterlinie. Met het AutoMaatje wil de ANWB mensen helpen mobiel en actief onderdeel van de maatschappij te blijven.

Participe, onderdeel van Uithoorn voor Elkaar, had het succes gezien bij een andere vestiging en besloot het in Uithoorn aan te kaarten. "De ANWB wil graag samen werken met welzijnsorganisaties", legt projectleider Monique Strack van Schijndel uit. "En een voorwaarde is dat ook de gemeente erachter staat." De gemeente Uithoorn kreeg de vraag uit meerdere hoeken en heeft financieel bijgedragen. Wethouder Ria Zijlstra was namens de gemeente aanwezig en wees in haar toespraak vooral op het werk van Uithoorn voor Elkaar en de vrijwilligers.

GEEN VERVOERSPLICHT "Er zijn nu vijftien chauffeurs en drie planners", vertelt coördinator Natasja Groeneveld, "dus de basis is goed, maar meer chauffeurs zijn welkom." Geen vraag is te gek voor Groeneveld. "We bieden net dat beetje meer, zoals iemand in de wachtkamer zetten of de boodschappen naar binnen brengen. Maar", benadrukt ze, "we hebben geen vervoersplicht. We doen ons uiterste best, maar geen vrijwilliger, geen ritje."

Het ANWB AutoMaatje is vooral een sociale dienstverlening. Het is bedoeld voor minder mobiele inwoners van Uithoorn en De Kwakel die lastig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

BUURMAN "Er zijn een miljoen mensen die minder mobiel zijn en aan huis gekluisterd zijn", zegt Marga de Jager, directeur Vereniging en Marketing van de ANWB, in haar toespraak. "De kans bestaat dat zij vereenzamen. Daarom heeft de ANWB het AutoMaatje bedacht. Een vrijwilliger met een auto brengt iemand van A naar B tegen een onkostenvergoeding. Dat voelt niet alsof je om hulp vraagt. Het is net alsof je bij de buurman aanklopt. De ANWB zorgt voor de omstandigheden, maar de vrijwilligers maken het tot een succes."

Inmiddels is de ANWB 3 jaar bezig met het project en zijn er al 125 locaties in 46 gemeenten waar dit initiatief succesvol loopt. Meer informatie: 0297-303103, automaatje@uithoornvoorelkaar.nu of kijk hier.

Conny Vos