• Burgemeester Pieter Heiliegers: 'Zo willen we in Uithoorn toch geen Oud en Nieuw vieren?'

    Naomi Heidinga
  • Op het busstation sneuvelden vrijwel alle bushokjes vanwege het vuurwerk.

    Naomi Heidinga

Burgemeester is boos over verloop jaarwisseling: 'Brutaliteit is onacceptabel'

UITHOORN De jaarwisseling in Uithoorn is bijzonder onrustig verlopen. Dat het zo uit de hand zou lopen, hadden gemeente en hulpdiensten nooit voorzien. Burgemeester Pieter Heiliegers over de situatie en hoe deze in de toekomst kan worden voorkomen..

Wat is er gebeurd tijdens de jaarwisseling?

"Er zijn verschillende vernielingen gepleegd, waaronder de grote vernieling van de bushokjes op het busstation. Ook zijn er meerdere brandstichtingen gepleegd in Uithoorn. Hierbij zijn onder andere vier auto's afgebrand op twee locaties. Er waren verschillende groepen jongeren op straat. De politie heeft de groepen onder andere in burger geobserveerd, maar door de mist en het vuurwerk was het lastig om daders op te sporen. Ook omdat zij gezichtsbedekkende kleding droegen. Uiteindelijk heeft de politie wel twee verdachten kunnen aanhouden. Verder waren er meerdere brandjes op straat en is er geprobeerd om brand te stichten bij buurthuis 't Buurtnest. Jongeren hebben tevens twee ov-bussen bekogeld met vuurwerk. De politie heeft een persoon aangehouden wegens huisvredebreuk. Meerdere jongeren waren aanwezig op een huisfeestje terwijl zij niet waren uitgenodigd. Op aangeven van de politie hebben de jongeren het huis verlaten. Een van de jongens weigerde dit. Hij is hiervoor aangehouden. De hulpdiensten zijn helaas ook niet gespaard gebleven. Brandweerlieden en agenten zijn tijdens de avond diverse malen bekogeld met vuurwerk. Verder heeft bij de genoemde aanhoudingen geweld plaatsgevonden richting politieagenten."

Hoe is de situatie aangepakt?

"Ik heb tijdens Oud en Nieuw continu contact gehad met de politiechef van het basisteam over de situatie en over de aanpak. Uiteindelijk is besloten om extra politiecapaciteit te vragen vanuit het politiedistrict Zuid (dit betreft ook Amsterdam), het zogeheten Flexteam en een orderbus met politiepersoneel. Die extra ondersteuning hebben we ook gekregen. Deze extra capaciteit hebben we uit voorzorg aangevraagd om erger of escalatie te voorkomen. Na deze interventie is het rustiger geworden op straat. Dit soort brutaliteit mogen we absoluut niet tolereren en is onacceptabel. Daarom zijn we er ook nog niet klaar mee. Momenteel wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Ook worden op dit moment alle aangiftes verzameld om vervolgens verder onderzoek te kunnen doen naar de daders. We hopen dat er meer aanhoudingen kunnen plaatsvinden. Zo mogelijk zullen we ook schade verhalen op de daders."

Heeft u een verklaring voor het feit dat het zo uit de hand kan lopen? Is er een idee van de omvang van de schade?

"We hebben er geen verklaring voor. We hadden ook geen indicatie dat het zo zou verlopen. We hebben alle maatregelingen getroffen die we altijd treffen. Denk aan het afsluiten van containers, inhuren van extra beveiliging bij scholen en horeca, communicatie over wat de regels zijn rondom de jaarwisseling en ook is er door het jongerenwerk een voetbaltoernooi georganiseerd in de Scheg om de jeugd, in ieder geval in de middag, van de straat te houden. Daar zijn zo'n 40 jongeren op afgekomen. We hebben nog geen exact beeld van de omvang van de totale schade. Maar de schade is zeker fors. Niet alleen voor de gemeente, maar denk ook aan Connexxion, de eigenaar van de bushokjes JCDecaux en particuliere schade."

Zijn er al daders opgepakt?

"In totaal zijn er (tot nog toe!) drie aanhoudingen verricht. Twee keer voor brandstichting en een keer voor huisvredebreuk. We hopen natuurlijk dat er meer aanhoudingen verricht kunnen worden. Er wordt onderzoek gedaan: camerabeelden worden bestudeerd, getuigen worden gehoord en aangiftes worden verzameld om verder onderzoek te doen naar verdachten."

Veel Uithoornaars zijn geschokt over gang van zaken tijdens de jaarwisseling. Wat wilt u tegen hen zeggen?

"Ik snap heel goed dat inwoners geschokt zijn. Zo willen we toch geen Oud en Nieuw vieren! We doen samen met de politie ons uiterste best om zoveel mogelijk daders aan te houden. Ik wil iedereen vragen ons daarbij te helpen door in contact te treden met de politie als u informatie heeft. Dat kan ook anoniem. U kunt zeven dagen per week een melding doen op het telefoonnummer 0800-7000. Door gezamenlijk op te treden hebben we een grotere kans dat deze vandalen en relschoppers worden opgepakt."

Hoe kan deze situatie in de toekomst worden voorkomen? Welke gevolgen heeft dit voor de jaarwisseling 2020?

"Uiteraard gaan we deze jaarwisseling nauwkeurig evalueren. De jaarwisseling wordt geagendeerd in het eerstvolgende overleg met de driehoek, dat is het overleg tussen burgemeester, officier van het Openbaar Ministerie en de politie teamchef. De jaarwisseling is ook extra geagendeerd en uitvoerig besproken in de raadsvergadering van maandag 6 januari. Het zal zeker gevolgen hebben voor de jaarwisseling 2020. Welke gevolgen dat zijn, kunnen we later bepalen."

Hoe heeft u zelf de jaarwisseling beleefd?

"Druk. Ik was de hele dag, startende met de plofkraak in Zijdelwaard, tot in de nacht in overleg met de politiechef over de situatie en de acties die daarop moeten volgen. Ik heb rustigere jaarwisselingen gehad."

De burgemeester heeft maandag gesproken met bewoners van de Anna Blamanlaan, waar auto's in brand werden gestoken tijdens de jaarwisseling.

Naomi Heidinga