• Bij GERRIT is er keus in verschillende soorten speciaal bier, waaronder Uithoorns trots: Schansbier.

  Naomi Heidinga
 • Chef Matthijs staat in de keuken.

  Naomi Heidinga
 • De ramen van het gebouw zijn 's avonds prachtig verlicht.

  Naomi Heidinga
 • Gasten worden welkom geheten door bedrijfsleider Louis.

  Naomi Heidinga

Derde leven voor voormalige Rietveldkerk: Gerrit

UITHOORN Uithoorn is een nieuwe culturele hotspot rijker. Gerrit is de naam van de horecaonderneming die onderdak heeft gevonden in de voormalige Rietveldkerk, aan de Alfons Ariënslaan. Je kunt er terecht voor koffie, bier en diner. Daarnaast is er een playground met spellen, zullen er in de toekomst singer-songwriters optreden, en in de filmzaal worden arthouse-films vertoond.

Een makkelijk gebouw is het niet, de voormalige Rietveldkerk in Uithoorn. Nadat de bibliotheek enkele jaren geleden het gebouw verliet, stond het leeg, in afwachting voor een nieuwe invulling. In eerste instantie zouden er appartementen in de kubus komen. Dat bleek echter financieel niet te kunnen. Daarna bleef het een tijdje stil: langdurige leegstand en verpaupering dreigde. Met de komst van Gerrit wordt het gebouw nieuw leven in geblazen. Voor de derde keer in zijn bestaan krijgt het een nieuwe invulling. Daarmee is het uitermate duurzaam.

GEEN POESPAS Het is een uitdaging, om van een kerk en bibliotheek een goedlopende horecazaak te maken. Het is puzzelen om te kijken wat wel en niet werkt, laat Peter Kluskens weten. Hij maakt onderdeel uit van het 'Naeckte Brouwers-team': brouwers en ondernemers die er in zijn geslaagd om de voormalige Annakerk in Amstelveen een nieuwe functie te geven. Het is een belangrijke plek geworden in Amstelveen, voor uitgaan en cultuur. Datzelfde hopen de ondernemers in Uithoorn te doen, zij het op een andere manier. "Anna is uniek, dat willen we niet één op één kopiëren," aldus Kluskens. Naast de brouwers is ook Daan Kroone, van restaurant Day bij de zaak betrokken. Naast een drankje kan men bij Gerrit terecht voor smaakvolle gerechten, geen poespas maar gewoon lekker eten en drinken. Louis, afkomstig uit Uithoorn is bedrijfsleider; Matthijs is chef in de keuken.

We willen een club van hobbybrouwers oprichten, die hier hun bier kunnen brouwenPROEFTUIN Kluskens geeft een rondleiding door het gebouw. "Alles is modulair, zoals de bar en de keuken. Dat betekent dat we dingen nog kunnen verplaatsen, als het beter zou uitkomen. We zien het nu als een proeftuin waarin we eerst dingen uitproberen voordat de gehele ruimte later een vaste invulling krijgt."

Voor de inrichting is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tweedehands materialen. De innamekast van de bibliotheek doet bijvoorbeeld dienst als voorraadkast in de keuken. Vier originele kerkbanken van Rietveld zijn bewaard gebleven. Oude bierfusten dienen als plantenbak en de hobbyketels van de Naeckte Brouwers kunnen straks door hobbybrouwers gebruikt worden. "We willen een club van hobbybrouwers oprichten, die hier hun bier kunnen brouwen en terecht kunnen voor tips en informatie, of voor workshops."

KINDEREN Boven is een playground ingericht, met jeu de boulesbaan (van kunstgras), tafelvoetbal, sjoelbakken en tafeltennis. Voor kinderen is een creatieve hoek gemaakt. Ook hangen er dartborden. "We willen geen hangplek bieden, maar wel een leuke plek voor gezinnen." Kluskens ziet het voor zich: moeders die op woensdagmiddag een bezoekje komen brengen aan Gerrit met hun kinderen, of gezinnen die op zaterdag na het boodschappen doen langskomen voor koffie en daarna een biertje. "We zijn van woensdag tot en met zondag open van 15 tot 23 uur. We richten ons op publiek dat voor of na het diner komt borrelen, of hier gezellig iets komt eten."

Geen hangplek, maar wel een leuke plek voor gezinnenPlannen zijn er om arthouse-films te gaan vertonen in de theaterzaal. Eerst zal de zaal worden verbouwd. "Eigenaar Boei heeft daar een subsidie voor gekregen." Beneden, naast de ingang, wordt een klein podium gemaakt. "Net als in Anna kunnen daar singer-songwriters gaan optreden."

RIETVELD Op de muur tegenover de bar is een muurschildering gemaakt van Gerrit Rietveld. "Gerrit is nadrukkelijk een eerbetoon aan Rietveld, vandaar de schildering. Je ziet het tevens terug in het kleurgebruik. In de toekomst willen we dit meer uitdragen, bijvoorbeeld door samen te werken met het Centraal Museum / Rietveld Schröderhuis."

De horecazaak is met stille trom opengegaan. De komende tijd moet uitwijzen of Uithoorn klaar is voor een dergelijke onderneming. Kluskens heeft er vertrouwen in. "Uithoorn is de laatste jaren gegroeid qua inwonersaantal. Bovendien is er niets vergelijkbaars in het dorp. Net als Anna inmiddels is ingeburgerd in Amstelveen, hopen we dat Uithoornaars het straks vanzelfsprekend vinden om een biertje te doen bij Gerrit." Zie www.gerrit-uithoorn.nl.

Naomi Heidinga