• Cindy Pieterse met geit Dena

    Conny Vos

Hoofdrol voor geit Dena in debuutroman Cindy Pieterse: Weigevoel

UITHOORN Toen Cindy Pieterse in haar huidige huis kwam wonen, stonden er aan de overkant twee geiten. "De grote, witte geit keek altijd naar mij. Als ik boven zat te werken, hoorde ik vaak mekkeren, niet door de geit, maar door voorbijgangers. Fietsers stapten af, hardlopers wisten dat ze op de helft van hun ronde waren en wandelaars maakten foto's. Zo was er een koerier die elke middag met zijn lunchpakketje even bij de geit langskwam en hele verhalen tegen de geit vertelde. Ik ben over deze mensen gaan schrijven en heb dat aan een uitgever laten lezen, die was enthousiast." Zo ontstond een roman met een kop en een staart en een geit in de hoofdrol.

Een verhaal gezien door de ogen van de geit. Dena, de geit is mensenfluisteraar, lifegoatch en goeroe en heeft zelfs een eigen Instagramaccount. Ze wordt ongekend populair als ze wordt ontdekt door Sarah Brouwers, een influencer en fitgirl, die geitenyoga gaat geven. Daarna loopt het helemaal uit de hand. "Het is een dikke, vette knipoog naar deze tijd, waarin alles heel snel een hype kan worden." De aanwezigheid van een fitgirl in het boek kwam voor Cindy door een minder leuke gebeurtenis. "Ik schreef voor Linda.nl en deed mee met haar pogingen om te af te vallen. We werden met een smoes naar een stal gelokt. Ik dacht dat we de stal gingen uitmesten, maar ineens kwam er zo'n fitgirl en moesten we oefeningen doen. Ik vond het afschuwelijk en begrijp niet waarom je staat te springen voor een strakke kont. Een stal uitmesten heeft nog nut. Die ervaring heeft een zaadje geplant voor dit verhaal."

Hoewel iedereen er een andere boodschap uit zal halen, hoopt Cindy dat we van de geit leren dat we niet zoveel hoeven te doen. "Een geit zie je nooit rennen. Ga wat vaker rustig buiten op het gras staan." De echte hoofdrolspeler van het boek leeft niet meer. Cindy houdt de eigenaren van de geiten op de hoogte van het proces. "Ze zijn heel trots. De witte geit is helaas vorig jaar overleden."

BOEKPRESENTATIE Het schrijven van een boek is een heel proces. "Ik heb het verhaal met veel plezier geschreven. Toen ik op verzend drukte, werd ik overspoeld door een geluksgevoel. Daarna moest ik nog veel dingen herschrijven, maar ik zag dat het met de aanbevelingen beter werd. Ik vond het proces leuk, om van niets iets te maken. Normaal schrijf ik voor tv-programma's als Sesamstraat of Dit was het nieuws. Dit boek kan ik straks echt vasthouden." Voor de kaft mocht ze zelf kiezen uit drie voorbeelden. "Deze rode omslag, de blik van de geit en de ketting Love my life klopte. Ik werd er vrolijk van." Zondag was de presentatie van haar debuutroman Weigevoel bij boekhandel Stevens in Hoofddorp. De auteur heeft het eerste exemplaar overhandigd aan Jan Jaap van der Wal. "We zijn tegelijk bij Comedytrain gekomen. Ik ben trouwambtenaar geweest bij zijn huwelijk en het is een fijne vent", verklaart ze haar keuze. Deze week zal ze ook het luisterboek inspreken in een studio in Weesp.

Weigevoel is uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff en is vanaf nu te koop online en bij de boekwinkels.

Conny Vos