• Drijvende kracht achter de kinderboerderij Willem Körnmann voor de portakabin die straks plaats maakt voor een nieuw gebouw.

    Naomi Heidinga

Nieuwbouw voor De Olievaar mogelijk voor de zomer klaar

UITHOORN Kinderboerderij De Olievaar heeft een subsidie gekregen van 260 duizend euro van het Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) fonds voor het bouwen van een nieuw hoofdgebouw. Dit moet de portakabin op het terrein vervangen. In het tweede kwartaal van 2020 gaan de spades de grond in. "Onze wens is dat de nieuwbouw voor de zomer klaar is," aldus vrijwilliger Willem Körnmann. "Dat is een belangrijk seizoen voor de kinderboerderij."

De kinderboerderij in het Libellebos wordt gerund door vrijwilligers, met Körnmann als belangrijkste kracht. Zij doen dat al jaren op basis van zelfredzaamheid, dat wil zeggen: de kinderboerderij krijgt geen geld van de gemeente. Wel mogen ze gebruik maken van de grond en helpt de gemeente waar nodig. Onlangs werd het huurcontract voor de grond verlengd. Omdat het terrein in handen is van de gemeente, was het even zoeken naar hoe alles met de subsidie geregeld zou moeten worden. "Het zou niet handig zijn wanneer wij eigenaar zouden zijn van het gebouw," aldus Körnmann.

Na overleg met de gemeente is besloten dat deze tevens eigenaar wordt van het nieuwe gebouw. Daarom moest een oplossing worden bedacht voor de verkregen subsidie. Omdat de gemeente eigenaar wordt, zal deze het subsidiebedrag voorschieten. "Het SLS fonds heeft ingestemd met de plannen," aldus Körnmann. "Maar je krijgt het geld pas als de bouw is afgerond, en je met bonnetjes en facturen het benodigde bedrag kunt verklaren."

Met de gemeente als eigenaar heeft de bouw wel meer voeten in de aarde. Alles moet netjes volgens de regels gebeuren, waaronder een officiële aanbesteding. Aannemers kunnen daarop hun offertes indienen. "Deze week sluit daarvoor de termijn. Uit alle aannemers zullen we er één kiezen. In het tweede kwartaal van dit jaar kan de bouw hopelijk beginnen. We hopen dat de bouw voor de zomer is afgerond."

Het nieuwe gebouw bestaat grofweg uit drie delen. "Een deel zal gebruikt worden door Ons Tweede Thuis, een deel door de vrijwilligers en het laatste deel wordt onze kantine, waar mensen een kopje koffie kunnen drinken, of een ijsje kunnen eten." Op de plek van de portakabin komt een overkapping, waar men onder kan schuilen voor de regen. Het ontwerp voor het nieuwe gebouw is gemaakt door een architect, in samenspraak met de vrijwilligers. "We wilden zelf goed kijken naar wat we nodig hebben en hoe we het gebouw willen gaan gebruiken." Voortaan zullen cliënten van Ons Tweede Thuis doordeweeks gaan helpen bij het verzorgen van de dieren. Die samenwerking is niet nieuw, ook in het verleden werd de verzorging door Ons Tweede Thuis gedaan. "Anders is wel dat wij de verantwoordelijkheid over de dieren houden, in plaats van Ons Tweede Thuis." "Het nieuwe gebouw, een nieuw (langdurig) huurcontract en de samenwerking met Ons Tweede Thuis zal een nieuwe fase van de boerderij inluiden. Het gaat nog mooier worden op de boerderij," aldus Körnmann.

Naomi Heidinga