• Leerlingen uit groep 7 en 8 uit Abcoude en Baambrugge wandelen 6 km met 6 liter water op hun rug

    Inge Gransbergen

Scholen wandelen voor water

DE RONDE VENEN Wereldwijd hebben miljarden mensen geen toegang tot schoon water. Daarom slaan Amref Flying Doctors, Simavi, ZOA en Rotary de handen ineen. In 2020 organiseren zij 'Wandelen voor Water', een project voor basisschoolleerlingen in heel Nederland. Die leren door het volgen van een gastles en deelname aan een sponsorloop dat schoon water niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Met de opbrengst van deze wandeling worden waterprojecten gerealiseerd waardoor kinderen en hun familie in Afrika en Azië een kans krijgen op een gezonde toekomst.

In 2003 startte Aqua for All met de organisatie van Wandelen voor Water. Nadat zij in 2019 stopten met de organisatie van dit project hebben Amref Flying Doctors, Simavi, ZOA en Rotary besloten samen verder te gaan. Simavi-directeur Ariette Brouwer: "We vinden het belangrijk om als verschillende ontwikkelingsorganisaties samen te werken aan één belangrijk doel, namelijk kinderen en hun ouders in ontwikkelingslanden toegang geven tot veilig water waardoor hun levensomstandigheden verbeteren. Hun zelfredzaamheid groeit en kinderen krijgen tijd voor school."


LEERLINGEN Het project is een combinatie van leren en doen. Leerlingen van de bovenbouw krijgen les van een gastdocent over de waterproblematiek in ontwikkelingslanden. Daarna gaan ze zelf aan de slag en zamelen geld in voor waterprojecten in gebieden waar dit hard nodig is. Dit doen ze door middel van het lopen van een 6 kilometer lange sponsortocht met water. Een sportieve uitdaging waardoor de leerlingen ervaren wat hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken. Vanaf Wereld Water Dag, woensdag 25 maart, tot en met het eind van het schooljaar kunnen scholen meedoen met Wandelen voor Water.


RESULTATEN Sinds de start van dit project in 2003 hebben leerlingen in Nederland 11.8 miljoen euro ingezameld om meer dan 300 projecten te realiseren. Daardoor hebben 510.000 kinderen en hun ouders in Afrika en Azië nu toegang tot veilig drinkwater. Daarnaast hebben 220.000 mensen goede sanitaire voorzieningen en voorlichting op het gebied van hygiëne gekregen.


INSCHRIJVEN SCHOLEN Vorig jaar liepen er ruim 19.000 leerlingen van basisscholen in Nederland mee met Wandelen voor Water en haalden samen 570.000 euro aan donaties op. In De Ronde Venen doen de Willespoort uit Wilnis, en uit Vinkeveen De Pijlstaartschool en De Schakel mee. Scholen kunnen zich tot eind januari inschrijven via de nieuwe website wandelenvoorwater.nl