• Sluiting Rütgers Resins aan de Molenlaan.

    Conny Vos

Personeel Rütgers Resins op straat

UITHOORN Begin volgend jaar gaat de chemische fabriek Rütgers Resins, voorheen Nevcin Polymers, haar deuren aan de Molenlaan sluiten. Het personeel is daarvan afgelopen maart op de hoogte gesteld. Hiermee komen ongeveer zeventig werknemers van de producent van koolwaterstofharsen op straat te staan.

Nevcin Polymers werd in 1959 opgericht. Er worden synthetische koolwaterstofharsen voor het verbeteren van de vloei- en droogeigenschappen van inkt en verf geproduceerd. In 2011 werd het bedrijf gekocht door het Duitse Resinall Rütgers Resins, onderdeel van Rain Carbon. De beslissing om de Uithoornse vestiging te sluiten is genomen door het internationale hoofdkantoor. Door het overschot voor de productiecapaciteit te verkleinen hopen zij de winstgevendheid voor het totale concern te verbeteren. De sluiting van de fabriek in Nederland is goedkoper dan de fabriekssluiting in Duisburg.

SOCIAAL PLAN De harsfabriek deelde jarenlang het terrein langs de Amstel met de beter bekende Cindu, later Koppers. Op 30 juni 2014 werd deze fabriek al gesloten. De sluiting van de teerfabriek verliep soepel omdat er een goed sociaal plan lag. Op dit moment is daar bij Rütgers Resins nog geen sprake van.

De vakbonden en directie staan lijnrecht tegenover elkaar, blijkt uit een brief op de site van vakbond CNV, waarin zij spreken van een onoverbrugbaar verschil van standpunten. De vakbonden hebben een ultimatum gesteld. Indien de directie niet positief reageert voor maandag 17 juni zullen er collectieve acties volgen om hun eisen kracht bij te zetten.

Conny Vos