• Gerardo is verkozen tot eerste dorpsdichter van Uithoorn

    Conny Vos
  • Conny Vos
  • Conny Vos
  • Conny Vos
  • Conny Vos
  • Conny Vos

Gerardo is Uithoorns eerste dorpsdichter

UITHOORN Er moesten zondagmiddag stoelen bij gezet worden in dansschool Colijn, zoveel belangstelling was er voor de verkiezing van de Uithoornse dorpsdichter. De organisatie van de afwisselende middag lag in handen van Amanda ten Cate en Ben Voorend.

Zij hadden het idee opgevat om in het kader van het tweehonderdjarige bestaan van Uithoorn een wedstrijd uit te schrijven en een dorpsdichter te benoemen. Geen vrijblijvende verkiezing, want deze dorpsdichter wordt een dichtende ambassadeur bij diverse gelegenheden. Acht kandidaten mochten hun gedicht voordragen. Na de eerste ronde bleven er drie finalisten over en daaruit werd de winnaar gekozen. De winnaar is geworden Gerardo Insua Teijeiro met het gedicht 'Ik ben een kind van dit dorp'. Hij mag zich in 2020 dorpsdichter van Uithoorn noemen.

Alle kandidaten hadden het goed gedaan. Jan de Beij mocht het spits afbijten met zijn gedicht over de Amstel. Daarna mocht de 83-jarige Tineke Beuse haar gedicht over de geschiedenis van Uithoorn voordragen. Ze deed dat heel goed en wist de tweede ronde te behalen. Peter Borghaerts schilderde met woorden zijn verwondering over de natuur en mocht door naar de finale. Het gedicht van Gea Bos ging over actuele onderwerpen die spelen in Uithoorn, zoals Schiphol. Ilja Brautigam klonk wat melancholisch over dood en leven en de 22-jarige Pien van 't Hul rijmde over haar gedachten tijdens het hardlopen.

WINNAAR Daarna kwam Gerardo Insua Teijeiro met zijn winnende gedicht dat hij speciaal voor deze gelegenheid had geschreven. Hij droeg het voor uit zijn hoofd en wist veel aanwezigen voor zich te winnen. De laatste in de rij was Mario Willemse die met veel gevoel zijn gedicht voordroeg.

MUZIEK EN DANS Tussen de gedichten door waren er optredens van danseressen van Jazz- en showballet Nicole en een muzikale bijdrage van Solid met zangeressen Corinne en Judith. Stadsdichter van Lelystad Gerard Beense bood alle aanwezigen een boekje aan met gedichten van de 73 stads-en dorpsdichters die Nederland telt. Burgemeester Heiliegers sprak de hoop uit dat de benoeming een officieel tintje kan krijgen door een bevestiging door de gemeenteraad. De vijfkoppige jury heeft vooral gelet op het Uithoorn-gehalte, de taalvaardigheid en de voordracht. De 35-jarige Gerardo woont zijn hele leven al in Uithoorn. Zijn bijzondere achternaam komt van zijn Spaanse vader. Hij schrijft intense poëzie en speelt graag met ritmes en klankrijm. Hij heeft twee boeken op zijn naam staan. Theater van het hart is zijn debuutbundel. In Foxtrot met rijstkorrels staan gedichten over Noord-Korea. Hieronder volgt zijn winnende gedicht.

IK BEN EEN KIND VAN DIT DORP

(door Gerardo Insua Teijeiro)

Ik ben een kind van dit dorp.

In de Brusselflat

sprak ik knerpend

mijn eerste woordjes.

Zette mijn eerste stapjes

aan mijn vader's hand

op Uithoornse grond.

De sloten vroren 's winters nog dicht,

Zijdelwaard belaagd door schaatsenrijders - ik, verlegen, met mijn slee, glibberig langs de randjes van het gras deinend.

Ik ben een kind van dit dorp.

Speelde matroos nummer twee

in het schooltoneel

van de Sint Willibrord -

in de aula,

thans regelmatig

tot stemlokaal vervormd.

Ik deed mijn eerste communie

in een goed gevulde Burght -

met heel de klas in pak op de bühne,

anderhalf uur handjes schuddend.

Ik ben een kind van dit dorp.

Maakte wereldgoals

bij Legmeervogels,

met mijn kiezelharde schot.

Reed namens UWTC

de Uithoornse wielerronde.

Mijn herinneringen

zijn onberispelijk.

Mijn voetafdrukken onuitputtelijk,

wanneer het Zijdelmeer in stilte

haar schoonheid verguld -

wanneer een rozig zomerzonnetje

Rietveld's kubus belaagd,

en de Dexters in het Libellebos

hun maaltje bij elkaar grazen.

Met dit gedicht rek ik

mijn manen uit tot aan de Thamerkerk,

plant ik mijn handpalmen

tot voorbij het Fort aan de Drecht.

Met dit gedicht strek ik

de reikwijdte van mijn gepolijste stem

langs de machtige Amstel,

voor nog eens tweehonderd jaar in echo.

Dit gedicht ontluikt,

puilt uit,

fluit en fluistert

voor eenieder die wilt luisteren -

Uithoorn - een thuis

voor mij en duizenden.