• Het Bolderkoor bracht Hollandse hits.

  Naomi Heidinga
 • Swingen met Fer's Vriendenkoor.

  Naomi Heidinga
 • Ook op het balkon geniet men van de koren.

  Naomi Heidinga
 • Volle bak in De Schutse.

  Naomi Heidinga
 • Fer's Vriendenkoor zong een aantal nummers a capella.

  Naomi Heidinga
 • Van jong tot oud is te vinden in De Schutse.

  Naomi Heidinga

Volle bak bij Korenfestival

Nieuwe traditie? Korenfestival is groot succes

UITHOORN Voor het eerste Uithoornse Korenfestival, zaterdag in De Schutse, was veel belangstelling. Twaalf koren traden elk een kwartier lang op, en lieten verschillende muziekstijlen horen. Van christelijke nummers tot meezingers: van alles kwam voorbij. De kerk barstte uit haar voegen. De middag werd geopend met een gedicht van de Uithoornse dorpsdichter.

De organisatie is zaterdag verrast. Een volle kerk, daar hadden ze op gehoopt, maar verwacht? De kapstok hangt vol jassen, voor de vrijwilligers is het aanpoten. Bij elke wisseling van de wacht moeten de deuren open. Het ene koor maakt plaats van het andere en dat is het moment voor het publiek om de zaal binnen te komen of juist te vertrekken.

Vanuit een van de bijzalen klinken toonladders. Daar wordt door de verschillende koren ingezongen, zodat men op het podium een goed optreden neer kan zetten. Qua muziekgenres gaat het alle kanten op: het Bolderkoor brengt Hollandse hits: liederen over molens, Amsterdam en meer specifiek de Jordaan. De koorleden worden begeleid door twee accordeonisten. Het publiek deint en zingt mee. Daarna volgt het koor The Bridges, dat veel meer ingetogen zingt. Het Kwakelse koor, dat vorig jaar het vijftigjarig jubileum vierde, zingt kerkliederen maar ook 'moderne songs'.

Daarna is het de beurt aan Fer's Vriendenkoor. Weer een ander geluid, dit keer gaat met meer richting de jazz. Er wordt onder meer a capella gezongen. In elk nummer zit een beetje swing. Dat is terug te zien aan het publiek: zodra de koorleden gaan swingen, gaan de voeten van het publiek zachtjes mee op de maat van de muziek.

Els de Blieck staat in het publiek. Ze mag later die middag optreden. "Ik zit in het Huisvrouwenkoor De Dekselse Meiden en in het Meezingkoor Uithoorn." Haar buurvrouw zingt bij The Brigdes. "Dit is de eerste keer dat ik haar zie optreden met het koor." Het meezingkoor zingt onder meer een nummer over Uithoorn. "De tekst is geschreven door Louise Prins." Het is de eerste keer dat ze het nummer voor publiek zingen. Zenuwachtig is ze echter niet. "We hebben het heel vaak geoefend." Of, misschien komen de zenuwen later toch, als het bijna zover is, bekend ze.

Nienke en Wietske zingen bij het koor Amicitia. Ze zijn verbaasd over het grote aantal koren in de regio. "Ik heb ergens gelezen dat een miljoen Nederlanders zingt in een koor," aldus Nienke. "Daar heb ik een discussie over gehad met mijn man. Hij gelooft me niet, maar ik kan het niet meer terugvinden. Maar als ik kijk hoeveel koren we hebben, en dat voor zo'n kleine gemeente. Dan zou het best waar kunnen zijn."

Amicitia heeft weer een heel ander repertoire. "We zingen klassiek." Ook dit koor bestaat al even: ruim zestig jaar. "Dit is de eerste keer dat we op een dergelijk festival zingen. Leuk, want nu horen we ook heel andere stijlen." Kritisch qua zangtechniek zijn ze niet. "Ik luister niet technisch," aldus Nienke.

Zo is de eerste editie van het Korenfestival, georganiseerd in het kader van Uithoorn 200 jaar, een groot succes. Is hiermee wellicht een nieuwe traditie ontstaan, vroeg burgemeester Pieter Heiliegers zich op Twitter af.