• Brandweer Uithoorn

Spoeddebat gemeenteraad over gebeurtenissen tijdens jaarwisseling

UITHOORN De gemeenteraad heeft maandag 6 januari een spoeddebat aangekondigd over de gebeurtenissen in de gemeente tijdens de jaarwisseling. Tijdens de jaarwisseling hadden de hulpdiensten hun handen vol aan meerdere brandstichtingen en vernielingen en werden er brandweerlieden bekogeld met vuurwerk. Ook de plofkraak op 31 december is onderdeel van het debat.

In een brief van het college van B en W aan de raad, die in te lezen is op de website van de gemeente, wordt gesproken van een onrustige jaarwisseling. De burgemeester schetst daarin een duiding van de incidenten.

VUURWERK De burgemeester schrijft: "In de avond ben ik rond 19.00 uur geïnformeerd door de politiechef van het basisteam dat er een poging tot brandstichting was bij 't Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan. De brandweer was tijdig ter plaatse om de brand te blussen. De brandweer en de politie zijn toen door een groep jongeren bekogeld met vuurwerk."

Gedurende de avond is de burgemeester in contact gebleven met de politiechef. "Er waren verschillende groepen jongeren op straat. Omstreeks 21.00 uur is besloten op te schalen. Er is politiecapaciteit vanuit Aalsmeer naar Uithoorn gegaan en er is ondersteuning gekomen vanuit het flexteam van de politie in Amsterdam. Na deze interventie is het rustiger geworden op straat. Om 1.00 uur heb ik het laatste contact gehad met de politiechef en is afgestemd om af te schalen. Er zijn tijdens de jaarwisseling naast de poging tot brandstichting bij 't Buurtnest twee bussen bekogeld, is er brand gesticht in vier auto's (op twee locaties) en zijn de bushokjes bij het busstation aan de Boerlagelaan vernield. Naast deze grote incidenten zijn verschillende kleinere vergrijpen geweest die ik hier niet allemaal zal opsommen."

AANHOUDINGEN De politie heeft onder andere in burger geobserveerd om daders aan te kunnen houden. De jongeren droegen echter gezichtsbedekking en in combinatie met het slechte zicht vanwege de mist, hebben er slechts drie aanhoudingen plaats kunnen vinden tijdens de jaarwisseling.

Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel.

MAATREGELEN "Ter voorbereiding op de jaarwisseling werd er een draaiboek opgesteld met alle preventieve activiteiten die worden ondernomen vanuit de samenwerkende partijen: de politie, de brandweer, Eigen Haard, streetcornerwork en gemeente. Voorbeelden van deze maatregelen zijn: het afsluiten van papier- en afvalcontainers, het schouwen van risicolocaties en bouwplaatsen, het organiseren van een voetbaltoernooi voor jongeren in sportcentrum de Scheg, het inhuren van beveiliging voor kwetsbare (leegstaande) gebouwen zoals scholen etc. Verder werd er veel gecommuniceerd, online en offline, ter voorbereiding op de jaarwisseling. Gedurende dit traject waren er geen signalen op basis waarvan het onrustige verloop van de jaarwisseling was te voorspellen", aldus de burgemeester.

De burgemeester vindt het plegen van vernielingen en in bijzonder het geweld tegen hulpverleners onacceptabel. "Het is zonde dat de politie slechts drie aanhoudingen heeft kunnen doen, maar we zijn er nog niet mee klaar. Op dit moment worden alle aangiftes verzameld om verder onderzoek te kunnen doen naar de daders. Waar mogelijk zal de aangerichte schade verhaald worden op de daders."

De gemeente wil burgers op roepen om aangifte te doen en informatie over de daders te delen, voor zover men dit nog niet heeft gedaan. Alle informatie die binnen komt vergroot de kans dat daders worden gepakt.

PLOFKRAAK De burgemeester is op de laatste dag van 2019 zelf gaan kijken bij de plofkraak bij winkelcentrum Zijdelwaard. Daarover zegt hij het volgende: "Toen de EOD de situatie heeft vrijgegeven om 7.30 uur ben ik ter plaatse gaan. Om 8.15 uur heb ik gesproken met de ondernemers van het winkelcentrum. Bouwen woningtoezicht heeft de constructie van het pand beoordeeld, om vast te stellen of de winkels veilig open konden. De Vereniging van Banken, de politie en de toezichthouder de Nederlandsche Bank zijn aan het onderzoeken welke preventieve maatregelen nog meer getroffen kunnen worden om plofkraken tegen te gaan."

In de extra raadsvergadering van maandag (vanaf 19.30 uur), zal het college de raad verder informeren over de details van het onrustige verloop van de jaarwisseling en de status van de voortgang van de uitgezette acties.