• Naomi Heidinga

Presentatie nieuwbouwprojecten in centrum van Uithoorn

UITHOORN Op twee plekken wordt dit jaar gebouwd in het centrum van Uithoorn. Het gaat om de sloop- en nieuwbouw van sociale huurwoningen in de Prins Bernard- en Prinses Beatrixlaan. Daarnaast wordt eind dit jaar begonnen met de bouw van De Rede. Aan de waterlijn worden appartementen gebouwd, en de bibliotheek krijgt een prominente plek in het gebouw.

Het plan voor De Rede (eerst Confucius) is door de jaren heen een aantal keer gewijzigd. Wat is het verschil met het laatste plan? "Het huidige plan is minder kolossaal," vertelt een medewerker van ontwikkelaar Van Wijnen. ,,In plaats van 23 meter wordt het gebouw 19,6 meter hoog."

PARKEERKELDER Er worden 28 appartementen gerealiseerd, en twee maisonnettes aan de kant van de Prins Bernardlaan. "In plaats van een parkeerkelder, worden dertig parkeerplaatsen op het terrein aangelegd." Het havenkantoor krijgt een plek in het nieuwe gebouw, evenals de bibliotheek. "In dit plan krijgt de bieb een veel prominentere plek. Er komen grote ramen in de gevel, ook aan de achterkant van het gebouw. Het ontwerp van de bibliotheek wordt gedaan door Aat Vos, een bekende architect van bibliotheken. Dat doet hij over de hele wereld."

Hij laat impressies zien van andere bibliotheken. "De bibliotheek moet een soort huiskamer worden. Vos is de bedenker van een soort amfitheater voor kinderen, waar ze kunnen lezen. Ook voor jongeren moet ruimte zijn om met elkaar af te spreken. In plaats van bij een dure koffiezaak kunnen ze in de bieb terecht. Daarnaast kunnen er bijeenkomsten worden gehouden, dan wordt alles opzij geschoven."

BOUWSTIJLEN Qua beeld is het een ratjetoe langs de Amstel: gebouwen zijn in verschillende tijden en bouwstijlen gebouwd. De Rede moet een visitekaartje voor Uithoorn worden. "We hebben gekozen voor een soort pakhuisstijl, met vier verschillende geveldelen, zodat het lijkt alsof het verschillende pandjes zijn. Qua hoogte sluiten de vier geveldelen op elkaar aan." Aansluiten doet het gebouw ook aan de linkerkant met de bestaande bebouwing. In vergelijking met 't Geveltje, dat blijft behouden, is De Rede wel een kolos. "Juist omdat de overgang zo groot is, hebben we voor een markante gevel gekozen." In het eerste kwartaal van 2021 wordt De Rede opgeleverd.

Met de eerste fase van het sloop- nieuwbouwproject in de Bernard- en Beatrixlaan wordt naar verwachting na de zomer begonnen. Eerst moet voor resterende bewoners vervangende woonruimte worden geregeld. "30 april moeten de woningen leeg zijn," aldus Hans Stolze van Eigen Haard. Dan wordt een ecologisch onderzoek gedaan en een omgevingsvergunning aangevraagd. In oktober tot maart worden achttien eengezinswoningen gebouwd. "Dat gaat met de snelheid van één woning per dag, tenminste, als de fundering gereed is. Per vrachtwagen worden de klant-en-klare bouwdelen aangevoerd, zeven vrachtwagens per woning. Die zorgen voor overlast, maar de duur van de overlast is daardoor beperkt."

OUDE STEK In mei 2020 worden de woningen opgeleverd. Oorspronkelijke bewoners kunnen, als ze willen, terug naar hun oude stek, maar dan in een energiezuinige woning. "Het gaat om nul-op-de-meter woningen, die gasloos worden gebouwd." Voor een impressie kan je hier terecht. 

Naomi Heidinga