• Ingrid van Heteren
  • Ingrid van Heteren
  • Wethouder Bouman op de Buitenspeeldag in Oranjepark.

    Ingrid van Heteren

Ruim 600 kinderen doe mee aan Buitenspeeldag in Uithoorn

UITHOORN Ruim 600 kinderen hebben woensdag 13 juni in Uithoorn meegedaan aan de Nationale Jantje Beton Buitenspeeldag. Videt organiseerde de buitenspeelmiddag in Zijdelwaard en Buurtbeheer Centrum in het Oranjepark. De buitenspeeldag werd in Zijdelwaard geopend door wethouder Ria Zijlstra en in het Oranjepark door wethouder Hans Bouma. De activiteiten waren mede mogelijk dankzij de inzet van circa vijftig vrijwilligers.

Beide parken waren omgetoverd tot een walhalla voor kinderen met springkussens en opblaasbare attracties. Ook was er een pannaveld, konden de kinderen limbodansen, darten en een levend tafelvoetbalspel spelen. De kinderen konden dan ook niet wachten tot ze aan de beurt waren. Jongens én meisjes kregen in beide parken een dansworkshop van Melanie van Dans Centre Uithoorn. In Zijdelwaard leerde een capoeiraleraar de kinderen de Braziliaanse combinatie van muziek, acrobatiek, dans en gevecht. In het Oranjepark zaten zowel meisjes als jongens geduldig in de rij om door Angelique de Wilde geschminkt te worden.

In Zijdelwaard probeerden twee koppels van kinderen, terwijl ze met de armen of benen aan elkaar gebonden waren, als eerste over de streep te komen. Met bamboestieken (bamboestokken en elastieken) maakt een aantal jongens ingewikkelde creaties en in de al aanwezige zandbak vermaken twee peuters zich met wat speelgoed.

In het Oranjepark konden de kinderen sjoelen in een reuzen sjoelbak, 4 op een rij spelen, hun zenuwen bij de spiraal bedwingen, blikgooien en nog vele andere attracties. Wethouder Bouma kneep er tussenuit toen hem werd gevraagd om te limbodansen. Het Oranjepark werd onverwacht verrast met de komst van Bellenfeest, die de kinderen liet genieten van duizenden zeepbellen. Natuurlijk hadden de kinderen niet gerekend op de komst van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima; maar gelukkig kwamen zij dankzij het poppentheater van Frans Hakkemars tóch en vonden zij ook de gestolen kroon weer terug.


In Zijdelwaard stond een JOGG/ClubFit tent waar iedereen water kon tappen uit de watertonnen. Bij diëtiste Lonneke de Bruijne en leefstijlcoach Ilonka den Ouden van FunFit konden de kinderen zelf een bijzondere watercocktail maken. In het Oranjepark stonden er drommen kinderen in de rij om wat lekkers en een bon voor een gratis ijsje bij Esplanade te bemachtigen.

De organisatie had in in beide parken voorzieningen getroffen voor de veiligheid. Er waren EHBO-ers aanwezig, die het gelukkig rustig hielden. Ook de AKU Verkeersregelaars bij het Oranjepark hadden alles onder controle.

Beide speelmiddagen werden mogelijk gemaakt door medewerking van de gemeente, Stichting Promotie Uithoorn & de Kwakel, het Initiatievenfonds, Buurtbeheer Centrum en alle sponsoren: Zorg en Zekerheid, FunFit, Lonneke de Bruijne (diëtiste), Cafetaria Friends, COOP, VAZ Global, Esplanade, DUO Plant en Bruna. De jaarlijkse Nationale Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon, om aandacht te besteden aan het feit dat kinderen steeds minder buitenspelen.

Wie ook een Jantje Beton Buitenspeelmiddag wil organiseren, kan mailen naar Sylvia Zethoven van Buurtbeheer Centrum sylvia.zethoven@gmail.com.