• Heerschop slalomt in vlot tempo van een anekdote naar een grap, en van een venijnige toespraak naar een bizar voorval.

    Eigen foto

Schaterlachen om Peter Heerschop

UITHOORN ,,Ieder nadeel heeft z'n voordeel", zei Johan Cruijff. Het bestuur van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) had aanvankelijk gemengde gevoelens bij de gedwongen verhuizing van de maandelijkse concerten en theaterprogramma's van de Thamerkerk naar De Schutse in Zijdelwaard.

Maar als acteur, cabaretier, programmamaker en schrijver Peter Heerschop net als in 2017 zijn solovoorstelling weer in de Thamerkerk had moeten geven, had de SCAU wegens plaatsgebrek zeker vijftig bezoekers de toegang moeten weigeren. In De Schutse hoefde dat niet. De ruim tweehonderd bezoekers die bij de SCAU deze zondag een vrolijke middag met Peter Heerschop kwamen beleven, konden allemaal in de zaal. Gelukkig maar, want ook met zijn nieuwe programma De Minister van Enthousiasme heeft Heerschop zijn publiek in Uithoorn een heerlijke ontspannen middag bezorgd. Ook in zijn nieuwe programma slalomt de cabaretier in vlot tempo van een anekdote naar een grap, en van een licht venijnige toespraak naar de herinnering aan een bizar voorval. Al was dit minder dan in zijn vorige programma een rode draad, zijn voormalige loopbaan als gymleraar bevatte toch ook dit keer weer grondstof voor humoristische bespiegelingen, grappen en anekdotes. Ook nu verpakte Heerschop daar alledaagse levenswijsheden of pedagogische tips in. Dan bleek opeens dat de leraar die de jonge Peter met zijn deprimerende en kleinerende beoordeling tot een stotteraar maakte, toch degene was die ervoor had gezorgd dat Peter in een hogere klas de hoofdrol in een schooltoneelstuk kreeg. Een bewust therapeutische daad, want het was meteen afgelopen met het gestotter. Je mag lachen om je fouten, vindt Heerschop. Wat zwaar is kan licht worden gemaakt. En lol is een serieuze zaak. Voor Peter Heerschop is dat zo, want als je in bijna anderhalf uur uit je hoofd je publiek zo kon blijven boeien dat er telkens weer een collectief opklinkende schaterlach galmde, dan gaat dat niet vanzelf. Dan is hard gewerkt aan de voorbereiding. Met ruimte voor improvisatie, zoals paste bij het ontspannen contact dat Heerschop had met de zaal. Als je je op het podium volkomen vrij voelt, kun je, zoals Heerschop, meteen vriendelijk een glaasje water bezorgen aan een hoestende mevrouw in de zaal.

www.scau.nl .