• Opbrengst van de zwerfafval-opruimactie.

    Gemeente Uithoorn

Schoonmaakactie door scholieren in de wijk

UITHOORN In het kader van de ´Let's Do It Kids - Superschoonmaakhelden Tour´ hebben, zijn leerlingen van basisschool De Kajuit op maandag 17 september en leerlingen van de De Vuurvogel op dinsdag 18 september druk in de weer geweest om zwerfvuil op te rapen.

Dit schooljaar wil de non-profit organisatie Let's Do It Kids met tienduizend schoolkinderen Nederland opruimen. Middels theater en workshops worden kinderen van basisscholen opgeleid tot 'superschoonmaakheld' en vervolgens doe ze mee aan een 'superschoonmaakactie' in hun eigen wijk.

Let's Do It Kids is actief in heel Nederland. De start  van dit programma in Uithoorn vond laats op De Kajuit en De Vuurvogel.

Let's Do It Kids bezoekt basisscholen met een groep enthousiaste vertellers die bewustwording creëren over zwerfafval en recycling. Zo worden kleuters middels een theatervoorstelling bewust gemaakt van waarom een schone natuur belangrijk is. Daarnaast doen midden- en onderbouw mee aan interactieve workshops over zwerfafval op de stoep en hoe dat zomaar kan eindigen in de plastic soep. Na de workshops ontvangen alle kinderen het diploma 'Superschoonmaakheld'!.

De schoonmaakactie in de wijk wordt gewaardeerd, zo blijkt uit de reactie van een passerende hondenbezitter. 'Jullie doen echt iets heel goeds. Als ik zelf rotzooi bij het winkelcentrum zie, ruim ik het ook altijd op. Je kan wel denken dat anderen toch weer troep maken, maar als je niets doet, wordt 't alleen maar erger.'

Met de 'superschoonmaakactie' worden de schoolkinderen bewust gemaakt hoe belangrijk het is om in hun eigen wijk zwerfafval te voorkomen. De 'vangst' tijdens deze 'expeditie' maakt altijd diepe indruk op kinderen, ouders en docenten. Zo zijn 10 tot 20 gevulde vuilniszakken geen uitzondering.