• Het jubileumconcert van United valt in de smaak. Het koor krijgt na afloop een daverend applaus.

    Naomi Heidinga

Schutse uitverkocht bij jubileumconcert koor United

UITHOORN Interkerkelijk koor United vierde zaterdag haar 35-jarige bestaan met een bijzonder optreden in De Schutse. Voor dit jubileumconcert hadden ze het Young Cracow Philharmonic jeugdorkest uit Polen uitgenodigd, waarmee ze al vier keer eerder samenwerkten. Verder werd het koor aangevuld met leden van Needed uit Maarssen. Daarnaast verleende sopraan Greetje de Haan haar medewerking.

Het concert was in korte tijd uitverkocht. De ruim tweehonderd aanwezigen genoten zichtbaar van de gezamenlijke stukken en afzonderlijke werken. Met het openingsnummer 'Music was my first love' lieten de koren en het orkest meteen horen wat ze in huis hadden. De sopranen, alten, tenoren en bassen zongen vierstemmig. Hoewel de mannen absoluut in de minderheid waren, waren ze toch duidelijk hoorbaar in het nummer 'You've got a friend', begeleid door Rob van Dijk op de vleugel.

SOLO Greetje de Haan verscheen in bordeauxrode jurk en zong een prachtige solo, waarna het koor haar harmonieus bijviel in het Bijbelsgefundeerde nummer 'Cornerstone' van Leon Patillo. Het Poolse jeugdorkest speelde onder leiding van Tomasz Chmiel het symfonische gedicht 'Orawa' van de Poolse componist Wojciech Kilar. Een indrukwekkende opbouw van vioolmuziek, aanzwellend, wegstervend, bijvallend, waarvoor ze een daverend applaus kregen.

Met de filmische muziek van het bekende 'Conquest of Paradise' van Vangelis was het tijd voor een korte pauze, waarin iedereen lovende woorden sprak over het bijzonder mooie optreden. Na de pauze werd het koor toegesproken door de Poolse ambassadeur en ontving United van burgemeester Heiliegers een onverwachte gift ter waarde van 350 euro vanwege het 35-jarige bestaan.

ONDER DE INDRUK Het interkerkelijke koor United werd in 1984 opgericht. Sommigen van de 57 leden zijn er al vanaf het begin bij. Het koor stond gelijk onder leiding van pianist Rob van Dijk. In 1999 hoorde hij van het Young Cracow Philharmonic en was erg onder de indruk. Hans de Jong kwam al jaren in Krakau en bood aan het orkest naar Nederland te halen. Dit jaar treden de 40 talentvolle musici voor de zesde keer in ons land op, waarvan vier keer samen met United. United repeteert elke maandagavond in De Schutse. Hun volgende optreden vindt plaats op 2 juni in de Ichtuskerk in IJmuiden.

Conny Vos