• Eigen foto

Speciaal café in Uithoorn blijkt een succes

UITHOORN Het 'speciaal café' aan De Schans in Uithoorn blaast over enkele weken alweer haar eerste kaarsje uit. Het concept blijkt een succes. Initiatiefneemster Carolien van Lit: "We merken dat de bezoekers, die normaal gesproken nóóit een café zouden binnenlopen, erg genieten van het simpele feit dat ze een avondje op stap zijn."

Het 'speciaal café' in Brouwerij De Schans in Uithoorn is bedoeld voor inwoners die zich niet thuis voelen in het normale uitgaansleven. Denk aan visueel of lichamelijk gehandicapten, autisten of mensen die 'gewoon' verlegen zijn. "Er is best een grote groep jongeren die te verlegen is om naar een café te gaan. Dat zijn vaak mensen die net even anders zijn dan de rest. Met als gevolg dat ze thuis blijven zitten. Dat vind ik jammer en niet nodig. Iedereen verdient het om een keer een avondje op stap te zijn," vertelt Carolien.

VEILIGE PLEK Carolien wil daarom deze doelgroep een veilige plek bieden waar zij uit kunnen gaan en vriendschappen kunnen sluiten. Misschien wel vriendschappen voor het leven. "De ene keer worden er spelletjes gespeeld, de andere keer hebben we karaoke. Ook is de bingo erg in trek. Maar soms staat er niks op de agenda en wordt er gewoon gezellig gekletst met elkaar. Wat leuk is om te vertellen is dat een van de bezoeksters, Aafke, op een avond een boekje meenam met daarin foto's die ze gemaakt heeft. Dat waren zulke mooie foto's! Ze vertelde dat ze een keer wilde exposeren. Ik heb dat aangekaart bij de gemeente die heel positief reageerde. De expositie is vorige week geopend op het gemeentehuis door wethouder Ria Zijlstra."
Het speciaal café wordt iedere tweede en vierde zaterdag van de maand gehouden van 20.00 uur tot middernacht in Proeflokaal (brouwerij) De Schans aan Schans 21 in Uithoorn. Daar wordt iedereen altijd met open armen ontvangen door Jet van Dalfsen van de brouwerij. Ingang is de poort naast de deur op nummer 17. Meer informatie via Carolien van Lit: 06-51648252.