• Mantelzorg & Meer

Symposium over jonge mantelzorgers

UITHOORN Mantelzorg & Meer en een aantal gemeenten houden op 16 januari het Symposium Jong & Zorgend. Dit staat in het teken van de resultaten van het Project Jong & Zorgend en de wijze waarop jonge mantelzorgers in de toekomst het beste ondersteund kunnen worden. Nog niet eerder is in Nederland op deze schaal onderzoek gedaan naar wat jonge mantelzorgers belangrijk vinden en wat ze nodig hebben.

Het project is een initiatief van Mantelzorg & Meer en de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer en Uithoorn. Zij hebben met jongeren de krachten gebundeld om de behoeften van jonge mantelzorgers in kaart te brengen.

Inmiddels hebben ruim 70 jongeren meegedaan met de interviews. Ze zijn in kleine groepjes met andere jongeren in gesprek gegaan met het doel om eens goed te brainstormen over oplossingen. Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Noord-Holland.

Door de interviews en brainstormsessies zijn belangrijke inzichten gekregen. Zo geven de jongeren aan dat de mate van de door hun ervaren problemen vaak afhangt van de sfeer binnen het gezin. Andere jongeren gaven ook aan de familieband erg belangrijk te vinden.

Het symposium voor professionals en mantelzorgers vindt op 16 januari van 15.30 tot 18.15 uur plaats in Pier K aan Raadhuisplein 9 in Hoofddorp. Het wordt in een College Tour-vorm gehouden. Het evenement wordt, namens de vier gemeenten, geopend door de Aalsmeerse wethouder Zorg en Welzijn Ad Verburg. Vervolgens zullen jonge zorgers onder begeleiding van dagvoorzitter Annemarie van Campen en beeldmateriaal van MoonDocs hun ervaringen delen. Daarnaast zal onderzoeker en lector mantelzorg Deirdre Beneken de jongeren aanvullen met haar innovatieve visie op mantelzorg.

Aanmelden voor het sumposium kan via: www.mantelzorgenmeer.nl/mantelzorg/agenda/algemeen/slotsymposium-jong-zorgend/

Voor meer informatie: www.jongenzorgend.nl.