• De partijen reageerden donderdag overwegend mild op het resultaat van 2017.

    Naomi Heidinga

Tekort gemeente lager dan verwacht

UITHOORN De gemeente heeft 2017 afgesloten met een tekort van 1,29 miljoen euro. Dat is minder dan verwacht. Daarom waren er donderdag voorzichtig positieve geluiden te horen tijdens de raadsvergadering. Het had immers erger kunnen zijn. De kostenoverschrijding wordt veroorzaakt door hogere uitgaven voor de jeugdzorg en DUO+, de samenwerkingsorganisatie met gemeenten Ouder-Amstel en Diemen.

Naomi Heidinga

MILD De overschrijding van het budget kwam voor niemand als een verrassing. De partijen reageerden donderdag dan ook overwegend mild op het resultaat van 2017. Ook waren de partijen in hun nopjes over de nieuwe manier van communiceren over de uitgaven en inkomsten van de gemeente. Op www.uithoorn.nl wordt met behulp van graphics uitgelegd wat bij de gemeente binnenkomt en wat er wordt uitgegeven.

KNOPEN Partijen gaven aan blij te zijn met de knopen die vorig jaar zijn doorgehakt op belangrijke dossiers. Zoals de nieuwbouw van De Scheg en de bouw van een multifunctioneel gebouw met gymnastiekzaal voor basisschool Het Duet. Ook ging er definitief een streep door de knip: het afsluiten van de Irenebrug richting Amstelhoek. Ook de komst van de Uithoornlijn stemt tot tevredenheid. Maar er is nog veel werk blijven liggen: zo moet de komende tijd vaart worden gemaakt met de plannen van het dorpscentrum. De ontwikkeling van het gebied ligt nu al lange tijd stil en hierover wordt onvoldoende gecommuniceerd. Daar komt een einde aan, beloofde wethouder Jan Hazen. Inwoners zullen via een nieuwsbrief op de hoogte worden gehouden.

KRITISCH Nieuwbakken CDA raadslid André Jansen was kritisch over het tekort. Het raadslid waarschuwde voor teveel optimisme over het lager uitvallen van de budgetoverschrijding. Volgens Jansen moet de gemeente de komende jaren de hand op de knip houden om weer financieel gezond te worden. Andere partijen herkenden zich niet in de kritiek van Jansen. Het CDA had immers zelf ingestemd met de begroting voor 2017. En blij zijn over een minder groot tekort vond Gemeentebelangenraadslid Ferry Hoekstra vanzelfsprekend. Wethouder Hans Bouma benadrukte dat het college de komende jaren zal blijven oppassen. "We balanceren als gemeente nog steeds op een koord," aldus de wethouder.

DUO+ De hoger uitgevallen kosten voor DUO+ zijn niet nieuw. Het is niet de eerste keer dat er geld bij moet. Te verwachten wellicht, omdat het niet zo makkelijk is om drie organisaties met verschillende werkwijzen te laten samenwerken. Ditmaal komt de kostenoverschrijding vooral voort uit een hoog ziekteverzuim. De partijen spoorden het college aan om maatregelen te treffen zodat het ziekteverzuim naar beneden gaat. Daar wordt al aan gewerkt, aldus burgemeester Pieter Heiliegers.

JEUGDZORG Ook wat betreft de jeugdzorg wordt onderzocht waarom de kosten hoger uitvallen. Verantwoordelijk wethouder Ria Zijlstra kon de raad op dit moment niet vertellen waar de kostenoverschrijding precies door wordt veroorzaakt. Na de zomer weet ze meer.

ZOMERRECES Dit was de laatste vergadering voor de zomer. Over twee maanden komt de raad weer bij elkaar.