• De 'parel' aan de Amstel.

    Naomi Heidinga

Thamerkerk staat weer te koop

UITHOORN De Thamerkerk wordt toch niet verkocht aan de Ethiopische Orthodoxe Kerk. Dat bleek onlangs tijdens de raadsvergadering, naar aanleiding van vragen van DUS. Een gebrek aan ruimte is de reden voor het niet doorgaan van de verkoop. De Protestantse gemeente Uithoorn (PGU) moet daarom op zoek naar een nieuwe koper. "Het is niet waarschijnlijk dat de volgende kandidaat een kerkgemeenschap zal zijn," aldus Piet Vingerling, voorzitter van de Kerkrentmeesters van de PGU.

RUIMTE In de Thamerkerk worden sinds 1 juni erediensten gehouden door de Ethiopische Orthodoxe Kerk Nederland. PGU wilde de kerk aan hen verkopen of verhuren. "Daarvoor heeft de kerkgemeenschap onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek kwam dat ze extra ruimte nodig hadden. Voor de Ethiopische gemeenschap geldt dat de kerk heilig is. Deze ruimte mag voor niets anders dan kerkdiensten worden gebruikt. De gemeenschap had daarom voor haar activiteiten een andere ruimte nodig. Omdat de Thamerkerk een rijksmonument is, mag er echter niet zomaar worden bijgebouwd."

HUREN Daarom besloot de Ethiopische Kerk af te zien van koop. "Dat werd rond de zomer bekend," aldus Vingerling. De Ethiopische gemeenschap blijft wel tot het einde van het jaar de kerk huren voor het houden van hun erediensten.

TE KOOP De kerk staat daarom nu weer te koop. "Na het niet doorgaan van de deal hebben we opnieuw gesproken met de gemeente. Die wilde graag op de hoogte gebracht worden over de situatie. We hebben het over verschillende mogelijkheden gehad. De uiterste mogelijkheid is dat de gemeente de kerk zou kopen, maar dat wil de gemeente liever niet." Dit bericht werd donderdag door wethouder Hans Bouma bevestigd. Hij vertelde dat de gemeente veel energie had gestoken in het vinden van een nieuwe eigenaar. Daarmee is de koop van de kerk door de gemeente waarschijnlijk niet nodig. "We zijn in contact gekomen met twee mogelijk geïnteresseerde partijen," aldus de wethouder. "Wij waren wel hogelijk verbaasd over deze stap van de gemeente, maar nieuwe partijen hadden zich ook bij ons gemeld," vertelt Vingerling. "Dat deden ze al eerder, naar aanleiding van berichten in mei over de verkoop in de media. Toen waren we echter nog in onderhandeling met de Ethiopische Kerk."

OPENBAAR De gemeente wil graag dat de kerk beschikbaar blijft voor 'feesten, trouwen en rouwen'. Met de verkoop aan de Ethiopische Kerk kwam dat op losse schroeven te staan. In plaats van Parel aan de Amstel, kreeg Uithoorn een oester aan de Amstel, vond DUS. De gemeente verwacht dat bij de nieuwe koper de kerk wel beschikbaar blijft voor speciale gelegenheden. "Eén van de geïnteresseerde partijen heeft aangegeven dit ook graag te willen," aldus de wethouder.

SNELHEID PGU hoopt dat er nu een beetje schot in de zaak komt. "In november zal naar verwachting niet veel meer gebeuren. Maar we hopen dat we daarna snel meer duidelijkheid hebben. Voor ons heeft het al te lang geduurd." Over welke partijen geïnteresseerd zijn in de kerk, kunnen zowel de wethouder als PGU niets zeggen. "Al lijkt het me niet waarschijnlijk dat er zich nogmaals een kerkgenootschap zal melden. Dat was de vorige keer al een verrassing."