• OSW

Tiende ALS Rummikubtoernooi mooie afsluiting van succesvolle reeks

DE KWAKEL Het tiende en tevens laatste ALS Rummikubtoernooi, dat plaatshad op vrijdag 11 januari, kenmerkte zich door een opleving qua opkomst ten opzichte van de voorgaande jaren. Er waren dit jaar ook opvallend veel kinderen; 45 van de in totaal 120 deelnemende rummikuppers. 

Odette van Walsum


Wellicht had de hogere opkomst ermee te maken dat het het laatste toernooi was; de organisatie, bestaande uit onder meer Renée Tilburgs, Berry Groen en Nicole van der Knaap, heeft besloten om ermee te stoppen. Door privé omstandigheden hebben ze geen tijd meer voor de organisatie van het toernooi.
Uiteraard moet de dodelijke spierziekte ALS nog steeds de wereld uit, iedere overleden patiënt is er immers één teveel, maar het organiseren van zo'n toernooi is enorm veel werk, tien jaar is een mooi lustrum.
Er was alles aan gedaan om ook van dit laatste toernooi een succes te maken. De vele sponsors hadden gezorgd voor een keur aan prijzen voor het Rad van Fortuin - ook dit jaar ging er niemand met lege handen naar huis -, de vrijwilligers hadden alles feestelijk verpakt, de taartenbaksters hadden weer enorm hun best gedaan om iets lekkers te bakken voor de veiling en de vrijwilligers gingen niet alleen rond met loten, maar ook met schalen met hapjes. 
Voor de kinderen - gemiddelde leeftijd tien à twaalf jaar - was er een apart toernooi met finale. Er waren uiteindelijk vijf van de twintig finalisten met nul punten, dus eigenlijk vijf jonge spelers die eerste werden: Joppe, Luc, Enola, Aimee en Bart. De nieuwe generatie rummikuppers heeft duidelijk de toekomst en er gaan zelfs geruchten dat er alweer nieuwe vrijwilligers zijn opgestaan die het toernooi willen voortzetten...
Echter, voorlopig is het tiende toernooi ook het laatste. Alle aanwezigen deden hun best om er een topavond van te maken. De stemming was uitstekend, de rummikuppers deden hun best, de kinderen vermaakten zich ook na hun finale nog prima met elkaar, al werden ze naarmate de avond vorderde wel wat moe en ging er een aantal met hun ouders voor de bekendmaking van de eindopbrengst al naar huis. De ronden voor het Rad van Fortuin volgden elkaar in rap tempo op, de portemonnees werden veelvuldig tevoorschijn gehaald, de vrijwilligers renden zich de benen uit hun lijf om elke met vlaggetje zwaaiende bezitter van een winnend lot van een prijs te voorzien en de taartenveiling leverde een enorm hoog bedrag op. Het ging zelfs zover dat een appeltaart die in de eerste ronde 135 euro had opgebracht, werd teruggegeven zodat deze nogmaals geveild kon worden. Zo kwam het dat één enkele appeltaart 255 euro opbracht. Naast de appeltaart werden er een chocoladebrownietaart (65 euro), en twee worteltaarten (30 en 35 euro) geveild. Er was ook een superronde met loten van 2,50 euro in plaats van 1 euro per stuk en grotere prijzen, waaronder een radio, autowas- en schoonheidsbonnen en boodschappenpakketten. 
Aan het einde van de avond was ook de uitslag van de rummikubfinale voor volwassenen bekend. Simone van der Knaap werd eerste, gevolgd door Sanne Rinkel, Kwinten van Steyn en Patrick den Haan.
Toen de laatste prijzen van de lotenverkoop waren uitgedeeld, stonden de meeste aanwezigen op om naar huis te gaan, maar het belangrijkste moest nog komen... Nicole van der Knaap riep dan ook wat gehaast: ,,Nog even wachten mensen, het eindbedrag is bijna bekend, nog even wachten!" Enkele minuten na half twaalf was het zover. De opbrengst van het toernooi werd bekend gemaakt: 4.921 euro. Dat leverde een groot applaus op. Trots poseerden de organisatoren met de cheque. Ook werden er vrijwilligers in het zonnetje gezet en tot slot hield Arnoud van der Knaap (vriend van ALS-patiënt Alex Duyn) een korte emotionele speech en bedankte de organisatoren voor hun jarenlange inzet. Zij werden geheel verdiend in de bloemen gezet.
Iets voor middernacht togen de laatste aanwezigen moe maar voldaan huiswaarts, terwijl de minstens zo vermoeide vrijwilligers in rap tempo de KDO-kantine opruimden en alles weer spic en span achterlieten. Zij kunnen terugkijken op een memorabele avond.